Eiropadome izveido ES jūras operāciju cilvēku kontrabandas tīklu sagraušanai Vidusjūras reģionā

Ārvalstīs
Pēc consilium.europa.eu materiāliem
EUNAVFOR
Foto: Publicitātes foto

Eiropas Savienības Padome nolēma izveidot ES militāro operāciju "EUNAVFOR Med", lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā.  Šis lēmums, kas ir viens no ES visaptverošo atbildes pasākumu elementiem, reaģējot uz migrācijas problēmām, dos iespēju oficiāli uzsākt jūras operācijas operatīvo plānošanu.

Eiropadome izveido ES jūras operāciju cilvēku kontrabandas tīklu sagraušanai Vidusjūras reģionā

Operācija "EUNAVFOR Med" tiks īstenota secīgos posmos un saskaņā ar starptautisko tiesību prasībām.  Pēc iespējas drīz tiks veikta operācijas plānošana un tās sākotnējais posms, proti, cilvēku tirdzniecības un kontrabandas tīklu Vidusjūras apgabala centrālās daļas dienvidos novērošana un izvērtēšana. Operācijas otrajā un trešajā posmā strādās ar to, lai, balstoties uz starptautiskajiem tiesību aktiem un sadarbojoties ar Lībijas iestādēm, pārmeklētu, konfiscētu un sagrautu kontrabandistu līdzekļus. 

Operācijas "EUNAVFOR Med" štābs atradīsies Romā, un par operācijas komandieri ir iecelts kontradmirālis Enriko Kredendino (Enrico Credendino) (Itālija). Tiek lēsts, ka operācijas kopējās izmaksas būs 11,82 miljoni eiro divu mēnešu ilgam darbības sākšanas posmam un 12 mēnešu sākotnējam pilnvaru laikam.

Šī ES Kopējās drošības un aizsardzības politikas (KDAP) operācija ir daļa no visaptverošu pasākumu kopuma, kuru mērķis ir reaģēt uz neatliekamo vajadzību glābt cilvēku dzīvības, risināt ārkārtas situācijas, bet arī novērst nelikumīgās migrācijas pamatcēloņus, kā tika aicināts Eiropadomes sanāksmē 2015. gada 23. aprīlī.

ES jūras operācijas sākšana būs iekļauta Ārlietu padomes jūnija sanāksmes darba kārtībā. 

Dalies ar šo ziņu