NATO un Afganistāna vienojas par jaunu militāru un civilu operāciju

Konfliktu zonas
BNS/AFP
NATO
Foto: Foto: NATO.int

NATO un Afganistānas līderi trešdien vienojās par plānu tālākai kopīgai militārajai un civilajai klātbūtnei Afganistānā pēc tam, kad beidzas pašreizējā alianses operācija, paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO un Afganistāna vienojas par jaunu militāru un civilu operāciju

Lai gan jaunajā operācijā būs militārā komponente, to vadīs civilpersona, Stoltenbergs teica pēc NATO ārlietu ministru sanāksmes Turcijas pilsētā Antaljā, kurā piedalījās arī Afganistānas ārlietu ministrs Salahudins Rabani.

NATO pašlaik vada operāciju "Resolute Support" Afganistānā, kurā tiek apmācīti afgāņu drošības spēki. Tā tika sākta pēc tam, kad pagājušā gada beigās NATO noslēdza Starptautisko Drošības atbalsta spēku (ISAF) militāro operāciju.

"Mēs pieņēmām lielu lēmumu," žurnālistiem Antaljā teica NATO ģenerālsekretārs.

"Mēs paliksim Afganistānā arī pēc mūsu pašreizējās operācijas noslēguma,"

viņš paziņoja.

"Atšķirībā no mūsu pašreizējās operācijas, mūsu klātbūtni nākotnē vadīs civilpersonas," teica Stoltenbergs.

Viņš sacīja, ka tai nākotnē "būs militāra komponente".

Stoltenbergs teica, ka NATO birojiem ir dots uzdevums līdz rudenim izstrādāt jaunās operācijas plānu. Pagaidām nav skaidrs, kad operācija "Resolute Support" beigsies un sāksies jaunā operācija.

"Mērķis būs sniegt padomus Afganistānas institūcijām, lai palīdzētu tām kļūt pašpietiekamām un palīdzētu tām attīstīties uz līdz šim izveidotā," paskaidroja NATO ģenerālsekretārs.

Viņš sacīja, ka NATO un Afganistānas valdība trešdien vienojās par jaunās operācijas vadlīnijām.

Nesniedzot konkrētus skaitļus, Stoltenbergs teica, ka personāla apmērs būs mazāks par pašreizējo, kas ir apmēram 12,5 tūkstoši karavīru.

Stoltenbergs atzina, ka Afganistāna joprojām ir "bīstama vieta", jo tur regulāri ar cilvēku upuriem notiek islāmistu nemiernieku grupējuma "Taleban" uzbrukumi drošības spēkiem.

Viņš piebilda, ka drošības spēki ir nesuši "milzu upurus" un NATO sabiedrotie un partneri "saglabās kursu".

Dalies ar šo ziņu