Baltijas valstis iesaistīsies Afganistānas drošības spēku apmācības operācijā

Konfliktu zonas
BNS, Sargs.lv
Olens
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Līdz simts Lietuvas karavīru nākamgad dienēs NATO operācijā Afganistānā, apmācot afgāņu spēkus, otrdien paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks. Savukārt Igaunija plāno nosūtīt līdz 25 karavīriem uz Afganistānu jaunajā operācijā, kas nebūs saistīta ar kaujas darbībām, informēja Igaunijas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis iesaistīsies Afganistānas drošības spēku apmācības operācijā

Tādu informāciju aizsardzības ministrs Juozs Oleks sniedza dažas stundas pēc tam, kad Afganistānas un ASV amatpersonas parakstīja vienošanos par 12,5 tūkstošu ASV un pārējo NATO sabiedroto karavīru izvietošanu Afganistānā nākamajā gadā.

"Mēs nākamgad Afganistānā paturēsim līdz simts Lietuvas karavīru. To vidū galvenokārt būs īpašo operāciju eskadrona karavīri, kas turpinās apmācīt Afganistānas īpašos policijas spēkus," sacīja Oleks.

Viņš stāstīja, ka Lietuvas karavīri arī dienēs galvenajos štābos Kabulā un Heratā, bet militārā policija turpinās apsargāt Lietuvas īpašās misijas Afganistānā komandieri. Visu karavīru loģistiku nodrošinās nacionālā atbalsta elements.

Lietuva jau iepriekš ir runājusi par to, ka tās karavīri varētu palīdzēt afgāņu spēkiem valsts ziemeļu pilsētā Mazarišarifā, tomēr galīgais lēmums tika pieņemts, ka īpašo spēku karavīri misijā piedalīsies Kandahārā Afganistānas dienvidos.

"Mēs izvēlējāmies iespēju nepārcelties, mums tur ir sava bāze un mēs pazīstam vietu un vidi," lēmumu pamatoja Lietuvas aizsardzības ministrs.

NATO līdz šā gada beigām plāno pabeigt Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) kaujas operāciju Afganistānā. Otrdien parakstītā vienošanās paredz, ka nākamgad tiks sākta jauna operācija, kurai dots nosaukums "Resolute Support" ("Apņēmīgais atbalsts"), un tā koncentrēsies uz Afganistānas armijas un policijas spēku apmācīšanu un atbalstīšanu cīņā pret "Taleban" nemierniekiem.

"Drošības līguma starp Afganistānu un ASV parakstīšana nozīmē, ka tagad ir juridiskā bāze NATO tālākas operācijas izveidei Afganistānā," sacīja Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Arturs Jugaste. Viņš teica, ka jaunā operācija tiks sākta nākamā gada 1. janvārī, un tā koncentrēsies uz Afganistānas armijas un policijas spēku apmācīšanu un atbalstīšanu cīņā pret "Taleban" nemierniekiem.

"Igaunija plāno piedalīties "Resolute Support" ar maksimāli 25 aktīvā dienesta karavīriem, kas ietver sprāgstvielu neitralizēšanas speciālistus un štāba virsniekus, kas dosies uz Afganistānas ziemeļiem," stāstīja Jugaste, piebilstot, ka Aizsardzības ministrija ir sākusi sagatavot procedūras, lai iegūtu mandātu operācijai no parlamenta.

"Resolute Support" mērķis būs apmācīt, konsultēt un palīdzēt vietējiem spēkiem. "Tas nozīmē, ka mūsu karavīri nepiedalīsies kaujas operācijās, bet veiks apmācības," uzsvēra Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis.

Savukārt Latvijas bruņotie spēki uz Afganistānas ziemeļu reģionu dalībai operācijā „Resolute Support” plāno nosūtīt līdz 30 karavīru lielu kontingentu, kas galvenokārt izvietosies Mazarišarīfā un Kabulā.

Karavīri pildīs padomdevēju un dažāda līmeņa štābu virsnieku un instruktoru amatus. Latvija nodrošinās arī militāro policistu dalību Daudznacionālajā Militārās policijas rotā, kā arī gaisa atbalsta kontrolieru grupu Ātrās reaģēšanas rotā.

Afganistānas un ASV amatpersonu parakstītā vienošanās paredz 12,5 tūkstošu ASV un pārējo NATO sabiedroto karavīru izvietošanu Afganistānā nākamajā gadā. Plānots, ka 9800 karavīru būs no ASV.

Pašlaik Afganistānā ir apmēram 41 tūkstotis NATO vadīto spēku karavīru. Maksimālo skaitu starptautisko spēku karavīru skaits sasniedza 2012. gadā - 130 tūkstošus.

Dalies ar šo ziņu