Lietuvas un Latvijas gaisa spēku padomnieku grupa beidz apmācības misiju Afganistānā

Konfliktu zonas
Pēc kam.lt materiāliem
Karavīri Afganistānā

Lietuvas vadītā Gaisa spēku padomnieku grupa, kurā dienēja arī Latvijas karavīri, ir beigusi savu darbību Afganistānā.

Lietuvas un Latvijas gaisa spēku padomnieku grupa beidz apmācības misiju Afganistānā

Oficiālā apmācības misijas noslēguma ceremonija notika 23. septembrī Kandahāras aviācijas bāzē, kur daudznacionālā apmācības grupa nodrošināja Afganistānas bruņoto spēku helikopteru „Mi-8/17” apkalpju un atbalsta personāla apmācību. Tās laikā abu valstu karavīri nolaida misijas sākumā paceltos valsts karogus.

Beļģijas un Ukrainas karavīri, kuri arī darbojās Lietuvas vadītājā padomnieku grupā Kandahāras aviācijas bāzē, misijas uzdevumus beidza pildīt jau vasaras vidū.

Deviņi Latvijas karavīri plecu pie pleca ar Lietuvas kolēģiem apmācību grupas sastāvā Afganistānā dienēja kopš 2011. gada 8. februāra. Tādējādi, atbalstot Afganistānas Gaisa spēku izveidošanu, Latvija kļuva arī par NATO Apmācības misijas dalībvalsti.

Lietuvas un Latvijas Gaisa spēku padomnieku grupas apmācība uzdevumu veikšanai Afganistānā sākās 2010. gada maijā Ukrainā, bet vēlāk arī Lietuvā, apgūstot izdzīvošanu ekstremālos apstākļos, kā arī Vācijā, kur kopā ar ASV speciālistiem pilnveidoja iemaņas lidošanā neierastos un ekstremālos apstākļos.

Gaisa spēku aviācijas bāzei dalība daudznacionālajā padomnieku grupā ir vēsturisks notikums, jo tās karavīri pirmo reizi piedalījās starptautiskajā operācijā, kas saistīta tieši ar Gaisa spēku personālsastāva apmācību, uzrunājot pirmā kontingenta karavīrus svinīgajā pavadīšanas ceremonijā, atzina Nacionālo bruņoto spēku komandieris.

Pateicību par dienestu kopējā padomnieku grupā Latvijas karavīriem ir izteicis Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks. „NATO dalībvalstu un partnervalstu karavīru integrēšana kopējā vienībā bija liels izaicinājums tās vadībai, bet, nešauboties, jāatzīst, ka mērķis tika sasniegts”, bruņoto spēku komandierim adresētajā vēstulē norāda ģenerālmajors Jons Vītauts Žuks. „Latvijas karavīru zināšanas un profesionalitāte sniedza nenovērtējumu ieguldījumu padomnieku grupas uzdevumu sekmīgā izpildē – Afganistānas pilotu apmācībā,” uzsvēra Lietuvas bruņoto spēku komandieris, norādot, ka abu valstu Gaisa spēku karavīri, darbojoties vienā komandā, ir ieguvuši lielisku profesionālo pieredzi.

Dalies ar šo ziņu