Pasaulē lielākā lidmašīna transportē Latvijas karavīru ekipējumu un tehniku uz Centrālāfriku

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
pasaulē lielākā lidmašīna
Foto: Foto: Armīns Janiks

12. jūnija pēcpusdienā starptautiskajā lidostā „Rīga” ieradās pasaulē smagākā un garākā lidmašīnā An-225 „Mriya”, lai nodrošinātu Latvijas karavīru militārā ekipējuma nogādāšanu uz Centrālāfrikas Republiku, kur viņi pavisam drīz sāks dienestu ES vadītajā militārajā operācijā.

Pasaulē lielākā lidmašīna transportē Latvijas karavīru ekipējumu un tehniku uz Centrālāfrikas Republiku

An-225 „Mrija” (ukraiņu: Mriya — „sapnis”) ir kravas gaisa kuģis, kas izstrādāts PSRS 1980. gados Antonova konstruktoru birojā. Tā ir garākā un smagākā lidmašīna, kas jebkad uzbūvēta un lidojusi. Gaisa kuģa maksimālā kravnesība ir 250 tonnas, maksimālais pacelšanās svars – 640 tonnas, spārna vēziens – 88 metri. Lidmašīnā ir plašs kravas nodalījums - 43,32 m garumā, 6,4 m platumā un 4,4 m augstumā, kas atļauj pārvadāt, piemēram, 50 automašīnas.

Šobrīd uzbūvēts ir tikai viens An-225 eksemplārs, un to ekspluatē „Antonov” paspārnē esošā aviokompānija.

Sākotnēji An-225 tika izmantots padomju kosmisko transportsistēmu vajadzībām. Tuvākais mērķis bija kosmoplānu „Buran” un nesējraķetes „Energija” sastāvdaļu transportēšana uz kosmodromu. Tālākais mērķis bija lidmašīnu izmantot kā pirmo pakāpi kosmiskā gaisa starta sistēmā, tādēļ An-225 tika paredzēta celtspēja līdz 250 tonnām. Atsaucoties vairākiem pieprasījumiem pārvest lielas un smagas kravas, 2000.gadā tika sākta An-225 uzlabošana ar mērķi modernizēt lidaparātu un pielāgot komerciālām vajadzībām.

„Mriya” pieder vairāk nekā 200 dažādu pasaules rekordu, tostarp smagākās kravas – 253 tonnas pārvešanā, kā arī garākās kravas - 42,1 m transportēšanā.

Jāatzīmē, ka būtiskākais ieguldījums, ko sniedz šis gaisa kuģis un tā apkalpe, ir nodrošināt palīdzību krīzes un ārkārtas situācijās. Lidmašīna vairakkārt ir piedalījusies humānās palīdzības operācijās. 2010. gada februārī „Mriya” transportēja liela izmēra celtniecības tehniku - buldozerus, kravas automašīnas, traktorus, ekskavatorus, lai nodrošinātu zemestrīces seku likvidēšanu Haiti.  2011. gada 25. martā An-225 nodrošināja humanitārās kravas piegādi Japānai. Kravas, kas sastāvēja no ģeneratoriem un tehnikas, kopējā masa bija 140 tonnas.

An-225 starptautiskajā lidostā „Rīga” ieradās pirmo reizi. Piekopjot tradīcijas, lidostas apkalpojošais personāls gaisa kuģi sagaidīja ar ūdens strūklām, ko nodrošināja lidostas Drošības departamenta ugunsdzēsības komanda. Jaunas aviokompānijas lidmašīna, tikko pabeigts un jauns lidaparāts vai arī reizēs, kad lidmašīna dodas uz jaunu gala punktu, tradicionāli tā tiek sagaidīta un pavadīta ar ūdens strūklām.

14. jūnijā uz ES militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā dosies 40 Latvijas karavīri uz laiku līdz sešiem mēnešiem. Karavīru uzdevumos ietilps valsts galvaspilsētas lidostas apsardze, humānās palīdzības kravas nodrošināšana un transportēšana, patrulēšana un citi uzdevumi.

Dalies ar šo ziņu