Igaunija izbeigs dalību, bet Lietuva palielinās karavīru skaitu ES pretpirātisma operācijā "Atalanta

Sargs.lv

Igaunija izbeigs dalību, bet Lietuva palielinās karavīru skaitu ES pretpirātisma operācijā "Atalanta"

Igaunijas aizsardzības ministrs Urmass Reinsalu ir parakstījis rīkojumu, saskaņā ar kuru Igaunija maijā izbeigs dalību Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma operācijā "Atalanta". Savukārt Lietuvas Aizsardzības ministrija informēja, ka šajā operācijā turpmāk dienēs jau 16 Lietuvas karavīri.

Igaunijas aizsardzības ministrs Reinsalu paziņoja, ka šīs operācijas rezultātā pagājušajā gadā ir ievērojami samazinājies incidentu, pirātu uzbrukumu un kuģu nolaupīšanu skaits. Viņš atzina, ka arī Igaunijas Jūras spēku personāls ir devis ieguldījumu šajā operācijā un dalība tajā ir pastiprinājusi Igaunijas militāro sadarbību ar Vāciju un Franciju.

Tā kā piedalīšanās autonomās kuģu aizsardzības vienībās izrādītos ievērojami dārgāka un sarežģītāka, Igaunija nolēma neturpināt savu dalību operācijā "Atalanta".

Igaunijas 5.kuģu aizsardzības vienība maijā atgriezīsies mājās.

Igaunijas Jūras spēki ir piedalījušies operācijā "Atalanta" kopš 2010.gada otrās puses ar piecām kuģu aizsardzības vienībām, pa 10 karavīriem katrā. Šīs vienības ir bāzējušās uz Vācijas un Francijas Jūras spēku kuģiem. 

Savukārt Lietuvas Aizsardzības ministrija nākusi klajā ar paziņojumu par iesaistes palielināšanu pretpirātisma operācijā.

Lietuva palielinās valsts līdzdalību ES vadītajā operācijā un gada otrajā pusē Somālijas piekrastē uz operāciju "Atalanta" deleģēs autonomu kuģa apsardzes vienību.

Lietuvas karavīri apsargās Pasaules pārtikas programmas kuģi, kas nogādā humāno palīdzību Āfrikas valstu iedzīvotājiem," paskaidroja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

Lietuvas Dižkunigaiša Aļģirda kājnieku bataljona karavīri gada otrajā pusē piedalīsies pretpirātisma operācijā Somālijas piekrastē un apsargās Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules pārtikas kuģi, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka Lietuvas vienība kuģa apsardzes funkcijas uz sešiem mēnešiem pārņems no Somijas karavīriem.

ES jūras spēku „NAVFOR” operācijas "Atalanta", kura sākās 2008.gada decembrī, mērķis ir aizsargāt kuģus no pirātu  uzbrukumiem Somālijas piekrastes ūdeņos, kā arī novērst un apkarot pirātismu  un bruņotas laupīšanas.

Operācijā iesaistītie kuģi Adenas līcī un Somālijas ūdeņos eskortē Pasaules pārtikas programmas kuģus, kas piegādā palīdzību Somālijas iedzīvotājiem.

Pašlaik tajā piedalās 23 ES dalībvalstis un divas valstis, kas nav ES sastāvā, kopumā misijai deleģējot aptuveni 2000 karavīru, kuģus un lidmašīnas.

Jau ziņots, ka Latvijas bruņoto spēku karavīri operācijā „Atalanta” piedalās kopš 2011.gada februāra. Pašlaik Latviju operācijas štābā Nortvudā un operāciju rajonā pārstāv divi Latvijas karavīri.

Pēc kariuomene.kam.lt un kaitseministeerium.ee materiāliem

Dalies ar šo ziņu