Uz Afganistānu dodas nākamais Latvijas kontingents

A445E8C6EA1E46B59ADDA5E5522792D4.jpg

Uz Afganistānu dodas nākamais Latvijas kontingents

26.novembrī svinīgā ceremonijā Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Veiko Spolītis un regulāro spēku un Zemessardzes vienību komandieri ceļā uz Afganistānu pavadīja nākamo Latvijas kontingentu.

Kontingents 25 karavīru sastāvā, kuru komandēs pulkvedis Tālis Majors, uz operāciju rajonu dosies vairākās grupās, pirmā no kurām to veiks jau 4.decembrī, bet dažas – arī janvārī un februārī.

   

Šī kontingenta galvenais uzdevums – sagatavot visu nepieciešamo, tostarp materiāltehniskos līdzekļus, nākamā kontingenta operācijām, lai, darbojoties Zviedrijas vadītajā Pārejas atbalsta vienībā, Latvijas kontingents, kas maijā tiks papildināts ar Manevru vienību, spētu sekmīgi pildīt tam noteiktos uzdevumus.

Pārejas atbalsta vienībā, kas tiks izvietota Mazarišarīfā, darbosies Zviedrijas, Somijas, Norvēģijas un Latvijas karavīri. Savu ieguldījumu dos arī Horvātijas karavīri. Šīs vienības galvenais uzdevums būs konsultēt un atbalstīt ar kaujas atbalsta elementiem Afganistānas drošības spēkus Balhas un Samangānas provincē.

   

Ar 1.oktobri, nododot Afganistānas drošības spēkiem Meimenas bāzi, kur izvietojās lielākā daļa Latvijas kontingenta karavīru, un atbildību pār drošību Farjābas provincē, Latvijas karavīri, pārceļoties uz Mazarišarīfu, mainīja operāciju rajonu.

Mazarišarīfā dienesta pienākumus pildīs ne tikai karavīri, kas darbosies Pārejas atbalsta vienībā, bet arī Latvijas kontingenta vadība, Nacionālā atbalsta nodaļa, kā arī Militārās policijas grupa un štāba virsnieki, kas darbosies Ziemeļu reģionālās pavēlniecības štāba sastāvā. Latvijas karavīri būs izvietoti arī Kabulā un Kandahārā, kur Lietuvas vadītajā Gaisa spēku apmācību grupā turpinās helikopteru ekipāžu un zemes nodrošinājuma personāla apmācību.

Saeima oktobrī nolēma pagarināt mandātu Latvijas karavīru dalībai NATO vadītajā operācijā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku sastāvā līdz 2013.gada 13.oktobrim. Dalību starptautiskajā operācijā Afganistānā Latvijas karavīri sāka 2003.gadā. Šogad tajā dienesta pienākumus veica 364 karavīri.

 Foto: Gatis Dieziņš, RJC

Dalies ar šo ziņu