25 afgāņu nemiernieki Goras provincē noliek ieročus

Sargs.lv

25 afgāņu nemiernieki Goras provincē noliek ieročus

25 bijušie afgāņu nemiernieki 16.maijā nolika ieročus Goras provinces galvaspilsētā Čangčaranā, kas atrodas Lietuvas vadītās provinču atjaunošanas vienības (PRT) atbildības teritorijā.

Īpašā ceremonijā bijušie kaujinieki nodeva savus ieročus un munīciju vietējās pašvaldības un Afganistānas Nacionālo drošības spēku pārstāvjiem. Savukārt pretī viņi saņēma Korānu un Afganistānas nacionālo tērpu – čapanu. Visi nemiernieki nāk no Allahjaras ciemata, Čagčaranas apkārtnē.

„Šodien mēs priecājamies par faktu, kas vēl pirms dažiem gadiem šķita neiespējams – nemiernieku brīvprātīgu atbruņošanos. Šādā brīdī redzam jēgu mūsu darbam, un to, ka atbalsts vietējiem iedzīvotājiem un kopīgie pūliņi rada spēcīgu pamatu Afganistānas drošības nodrošināšanā”, atzīst PRT-15 komandieris pulkvedis Artūras Radvila.

Pagājušā gada februārī tika uzsākta Afganistānas Miera un reintegrācijas programma, lai palīdzētu bijušajiem kaujiniekiem atgriezties civilajā dzīvē – nolikt ieročus un integrēties sabiedrībā, dodot iespēju iegūt profesiju vai sākt savu uzņēmējdarbību.

Šogad jau vairāk nekā 100 nemiernieku ir nolikuši ieročus Goras provincē. Pērn to paveica 22 kaujinieki. 

„Šobrīd atbildības pār drošību pārejas process norisinās 4 no 10 Goras provinces rajoniem. Šos rajonus apdzīvo lielākā daļa Goras provinces iedzīvotāju, tādēļ tas ietekmē apmēram 70% iedzīvotāju. Aktīva kaujinieku atbruņošanās pierāda vietējo institūciju un drošības spēku spējas garantēt drošību arvien lielākā Goras daļā”, uzsver PRT Civilā komponenta vadītājs Jurģis Stanaitis.

Jau ziņots, ka šā gada 4.janvārī Lietuvas vadītais PRT atbildību par drošību Čangčarānas pilsētā un tās apkārtnē nodeva vietējo drošības spēku rokās, savukārt 13.maijā tika uzsākta jauna atbildības nodošanas fāze, kurā iekļauti arī trīs Goras provinces rajoni.

Pēc kam.lt materiāliem.

Dalies ar šo ziņu