Latvija un Norvēģija nodos atbildību pār Farjābas provinci afgāņu drošības spēkiem

Sargs.lv

Latvija un Norvēģija nodos atbildību pār Farjābas provinci afgāņu drošības spēkiem

Atbilstoši NATO vadīto Starptautisko drošības un atbalsta spēku (ISAF) un Afganistānas valdības vienošanai, atbildība par drošību Farjābas provincē, kurā šobrīd dien lielāka daļa Latvijas karavīru, šā gada rudenī tiks nodota vietējām drošības struktūrām.

Plānots, ka arī turpmāk Latvijas kontingents atradīsies Afganistānas ziemeļos. Latvija šobrīd turpina konsultācijas ar Norvēģiju un citiem sabiedrotajiem par turpmāko iesaistes veidu Afganistānas drošības nodrošināšanā.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts norāda, ka afgāņi ir izteikuši gatavību pārņemt kontroli pār Meimenu, kur Norvēģijas vadītajā Provinču atjaunošanas vienībā dien lielākā daļa Latvijas kontingenta karavīru.

Latvijas karavīrus plānots pārvietot uz citu vietu Ziemeļafganistānā, kur paredzēta sadarbība ar Somiju un Zviedriju. Izmaiņas paredzētas šā gada beigās. Pagaidām vēl nav skaidrs, vai uz jauno reģionu tiks pārvietoti visi Meimenā dienošie karavīri. "Skaits būs līdzīgs pašreizējam vai nedaudz mazāks," teica Sārts un piebilda, ka iesaistes forma un veids pašlaik tiek apspriests starp iesaistītajām valstīm. Latvijas karavīru lomu jaunajā reģionā nav plānots mainīt.

Pārējos reģionos, kur atrodas Latvijas karavīri, izmaiņas nav plānotas. Viņš arī uzsvēra, ka Latvija savu iesaisti NATO militārajā operācijā Afganistānā samazinās pakāpeniski, nevis strauji, bet 2014.gada beigās Latvijas karavīri vairs nebūs iesaistīti kaujas operācijās.

Par savu spēku pārvietošanu ir paziņojusi arī Norvēģija. Šīs valsts karavīri rudenī pārtrauks savu dalību Farjābas provincē, kurā Norvēģija vada provinces atjaunošanas grupu (PRT). Norvēģija turpmāk galveno uzmanību veltīs Afganistānas galvaspilsētai Kabulai un ziemeļu pilsētai Mazarešarīfai.

Norvēģijas karavīru izvešana no Farjābas provinces ir daļa no NATO stratēģijas pabeigt ISAF operāciju 2014.gadā. Norvēģijas aizsardzības ministrs Espens Barts Eide par pārskatīto ISAF plānu tika informēts vizītes Kabulā laikā šā gada 22.aprīlī.
 

„Atbildības par drošību nodošanas process Farjābā norisinās veiksmīgi, afgāņiem pašiem jau ilgu laiku uzņemoties militāro operāciju vadību. Tādēļ varam uzskatīt, ka Afganistānas Nacionālie drošības spēki būs spējīgi pārņemt kontroli pār drošību šajā rudenī”, atzīst Norvēģijas aizsardzības ministrs.

Jau ziņots, ka Afganistānas prezidents Hamids Karzajs 13.maijā paziņoja par jaunu fāzi atbildības pār drošību pārņemšanā. Šī ir jau trešā no piecām fāzēm atbildības nodošanā vietējiem spēkiem, kurā ir ietverti 122 Afganistānas rajoni.

Tā rezultātā 75% Afganistānas iedzīvotāju dzīvos teritorijās, kurās par drošību būs atbildīgi Afganistānas Nacionālie drošības spēki.

Dalies ar šo ziņu