Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā komandēs NATO Reaģēšanas spēkus

Sargs.lv

Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā komandēs NATO Reaģēšanas spēkus

Sākot ar 2012.gada janvāri NATO Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā būs atbildīga par NATO Reaģēšanas spēkiem jaunajā rotācijas periodā, kas ilgs 12 mēnešus.

No šā gada 1.janvāra līdz 31.decembrim Militārās policijas vada 37 karavīri atrodas gatavības režīmā NATO spēku sastāvā. Dežūras laikā vienība atrodas savā izvietojuma vietā un veic ikdienas funkcijas, tai pašā laikā nodrošinot gatavību tikt aktivizētai, lai NATO spēku sastāvā veiktu tādus uzdevumus kā eskortēšana, patrulēšana, mobilo novērošanas posteņu ierīkošana, caurlaižu režīma nodrošināšana, VIP personu apsardze, ceļu satiksmes kontrole, pūļa kontrole utt.

No 2012.gada saskaņā ar jauno koncepciju dežūras ilgums NATO spēkos ir pagarināts no 6 līdz 12 mēnešiem.

Reaģēšanas spēki nodrošina augstas gatavības tehnoloģiski attīstītus spēkus, kuros ietilpst sauszemes, gaisa, jūras  un speciālo uzdevumu vienību karavīri, kas var tikt īsā laikā izvietoti jebkurā operāciju rajonā.

Ar šo gadu Reaģēšanas spēkus komandēs NATO Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā, Nīderlandē,  pārmaiņus ar NATO Apvienoto spēku pavēlniecību Neapolē, Itālijā.

Pirms dalības Reaģēšanas spēkos karavīriem jāveic apmācība, lai integrētu nacionālos kontingentus, pielietojot standartizētas procedūras. Gatavojoties Reaģēšanas spēku rotācijai, Apvienoto spēku pavēlniecība piedalījās mācībās „Steadfast Juncture 2011”, kas notika no 1. līdz 12.novembrim Pabrades poligonā Lietuvā.

Reaģēšanas spēku dibināšana tika apstiprināta 2002.gadā NATO valstu un valdību vadītāju samitā Prāgā, bet par to oficiālo dzimšanas dienu var uzskatīt 2003.gada 15.oktobri. Spēku pārstrukturēšana tika sākta 2008.gadā, lai uzlabotu NATO komandstruktūru, palielinot tās elastību un mobilitāti.

Apvienoto spēku pavēlniecība Brunsumā, Nīderlandē,  ir viena no trim NATO operacionālā līmeņa komandstruktūrām, un tā ir ISAF starptautiskās operācijas Afganistānā augstākā pavēlniecība, bet tās uzdevumos ietilpst arī NATO 5.panta operacionālā plānošana, Baltijas Gaisa patrulēšana, militārā sadarbība un NATO Reaģēšanas spēki.

Dalies ar šo ziņu