Lībija - jaunais tūrisma galamērķis

A47BDADD086847B588DF4E1CA8CC338B.jpg

Lībija - jaunais tūrisma galamērķis

Lībija var lepoties ar satriecoši skaistu jūras krastu, kalniem, Sahāras tuksnesi valsts dienvidos un ļoti plašu kultūras mantojumu, tāpēc, gluži tāpat kā Tunisija un Ēģipte, var attīstīt tūrisma biznesu.

“Cilvēki no citām zemēm ļoti maz zina par Lībiju, turklāt parasti viņiem nav labs priekšstats par mūsu valsi. Viņi ir dzirdējuši par skarbo režīmu, kas te valdīja pirms tam, bet, ieradušies mūsu valstī, jūtas pārsteigti,” saka Huseins Abeds Al Vohabs Jusefs, viesnīcas īpašnieks un neatkarības cīnītājs.

  

Iepriekšējais režīms bija uzlicis robežas tūrisma industrijas attīstībai, piemēram, neļaujot saņemt tūrisma vīzas, pieprasot, lai pases būtu tulkotas arābu valodā un pat liedzot ārzemju uzņēmumiem attīstīt kultūras pieminekļus, kurus pati valdība ir pametusi novārtā.

Fati Adžubs, kam kādreiz piederēja tūrisma kompānija, uzsver, ka šķēršļu tūrisma biznesa attīstībai tiešām bijis daudz. Vīrietis, kuru interesē Lībijas kultūras mantojums, uzskata, ka valstī varētu attīstīties tūrisms, tiklīdz norims nemieru radītie draudi. „Lībijā ir daudz antīku dārgumu, ko pasaulei atklāt,” uzskata bijušais tūrisma nozares darbinieks. Viņš uzsver: 

Pēdējo četrdesmit gadu laikā tika mēģināts iznīcināt mūsu kultūras mantojumu, tāpēc tagad to nepieciešams attīstīt.

Lībijā ir attīstīts naftas un gāzes bizness, kas nozīmē, ka tūrisms šai valstij nav bijis tik nozīmīgs ienākumu avots kā Ēģiptē un Tunisijā, kur lielākā daļa cilvēku strādā tūrisma biznesā, kas nes valstij lielākos ienākumus.

 

Lībijas jūras krastam ar plašajām pludmalēm un siltajiem laika apstākļiem ir visas iespējas kļūt par plaukstošu tūrisma centru.

Turklāt valstī ir daudz kultūras mantojuma objektu, un tā atrodas tuvu Eiropai, lai būtu pievilcīgs galamērķis. Tikai jāpienāk īstajam laikam.

Vietējie speciālisti saka, ka nevajadzētu attīstīt ne masu tūrismu, ne aicināt uz šejieni kultūras cienītājus, pirms Lībija nebūs nostājusies uz kājām pēc asiņainā pilsoņu kara. Liels tūristu pieplūdums varētu nodarīt kaitējumu kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, kas vēl nav nostiprināti pret apkārtējo ietekmi.

Gan Jusefs, gan Adžubs cer, ka Nacionālā Pārejas padome darīs vairāk, lai palīdzētu industrijai attīstīties. Iespējams, tieši tūrisma sektors varētu būt tas, kur cilvēki atrastu darbu, jo pašlaik bezdarba līmenis valstī ir augsts. Rastos jaunas darba vietas, cilvēki varētu strādāt par gidiem, auto vadītājiem, restorānu pavāriem un viesmīļiem, viesnīcu darbiniekiem, turklāt ekonomikā tiktu ieviesta dažādība.

Pēc nato.int

Dalies ar šo ziņu