NATO oficiāli pabeidz misiju Lībijā

Sargs.lv

NATO oficiāli pabeidz misiju Lībijā

31.oktobrī vienu minūti pirms pusnakts oficiāli noslēdzas NATO misija Lībijā. Par šādu lēmumu vienprātīgi nobalsojusi ANO Drošības padome, to atbalstīja arī NATO.

“Mēs esam pilnībā realizējuši ANO mandātu aizsargāt Lībijas iedzīvotājus, īstenojot lidojuma aizlieguma zonu un ieroču embargo.

Operācija Unified Protector ir viena no veiksmīgākajām operācijām NATO vēsturē,”

28. oktobrī paziņoja NATO ģenerālsekretārs A.F. Rasmusens.

NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka šī kompleksā operācija tika īstenota ļoti efektīvi un precīzi, sadarbojoties ar reģionālajiem partneriem. Tāpat viņš izteica pateicību komandieriem, kas vadīja šo operāciju, un karavīriem, kas tajā piedalījās.

Starptautiskās koalīcijas operācija Lībijā sākās 19.martā, balstoties uz ANO mandātu, kas deva atļauju veikt gaisa uzlidojumus, lai aizsargātu civiliedzīvotājus no diktatoram Muamara Kadafi lojālo spēku uzbrukumiem. NATO operācijas vadību pārņēma 31.martā.

Militārās misijas gaitā veikti vairāk nekā 26 000 uzlidojumu, iznīcināti vairāk nekā 1000 tanki, transportlīdzekļi un ieroči, kā arī Kadafi spēku komandcentri un kontrolpunkti.

Lībijas Nacionālā pagaidu padome (NPP) valsts atbrīvošanu no 42 gadus valdījušā režīma pasludināja 23.oktobrī,  trīs dienas pēc Kadafi nogalināšanas.

Starptautisko spēku misija Lībijā tiks izbeigta, neraugoties uz Lībijas jaunās varas aicinājumiem turpināt operāciju vismaz līdz šā gada beigām Kadafi lojālistu radītā apdraudējuma dēļ. Taču NATO uzskata, ka civiliedzīvotājiem vairs briesmas nedraud.

“Šo operāciju mēs esam veikuši Lībijas iedzīvotāju labā, lai viņi varētu paši veidot savas valsts nākotni. Lībijas iedzīvotāji ir atbrīvojuši savu valsti, uzsākuši pārmaiņas visā reģionā. Šī ir viņu uzvara,” sacīja A.F. Rasmusens. “NATO joprojām ir gatava Lībijai palīdzēt, lai nodrošinātu aizsardzības institūciju izveidi un demokrātijas stiprināšanu.”

nato.int

Dalies ar šo ziņu