Latvijas karavīri Afganistānā saņem jaunas bruņumašīnas no ASV

8A26DDD342FD48FD81157D8D460AB845.jpg

Latvijas karavīri Afganistānā saņem jaunas bruņumašīnas no ASV

Februāra beigās, pamatojoties uz Latvijas un ASV valdības divpusējo līgumu, Latvijas kontingenta karavīri no ASV bruņotajiem spēkiem Afganistānā savā rīcībā pārņēma astoņas jaunas bruņumašīnas.

Latvijas karavīru rīcībā nodotas MaxxPro modifikācijas bruņumašīnas, kuras izstrādājusi kompānija Navistar International. Šī bruņumašīnas modifikācija ASV bruņotajiem spēkiem testēšanai tika nodota 2007.gadā, bet patlaban amerikāņu karavīru rīcībā jau ir vairāki tūkstoši šādu bruņumašīnu. Afganistānā tās izmanto arī daudzu citu valstu karavīri.

Bruņumašīna sver gandrīz 17 tonnas un tās apkalpi veido seši karavīri. MaxxPro ir V veida korpuss, kas novirza mīnas vai improvizētās sprāgstošās ierīces sprādziena enerģiju, tādejādi paaugstinot automašīnas apkalpes aizsardzību. Bruņu korpuss ir saskrūvēts kopā, bet nav metināts, kas atvieglo remonta veikšanu lauka apstākļos. Automašīnu nepieciešamības gadījumā var aprīkot ar papildus bruņām. Standarta komplektācijas bruņas nodrošina apkalpes aizsardzību pret strēlnieku ieročiem. MaxxPro ir aprīkots arī ar ķīmiskās un bioloģiskās aizsardzības sistēmu, kā arī ar frekvenču slāpētājiem un konvoja aizsardzības sistēmām.

 

Attēlos - Latvijas karavīri izmēģina jaunās bruņmašīnas. Foto: Latvijas kontingenta karavīru personīgais arhīvs.

Lai sekmīgi pārņemtu bruņumašīnas, jau gada sākumā Latvijas kontingenta karavīri ASV instruktoru vadībā apguva kaujas mašīnu vadīšanas iemaņas, bet februārī kopā ar ASV armijas 3-6 FA bataljona karavīriem veica automašīnu apkopi.

Attēlā - Latvijas karavīri kopā ar mācību instuktoriem un diplomiem, kas apliecina apgūtās tehniskās iemaņas. Foto: Latvijas kontingenta karavīru personīgais arhīvs. 

Tuvākajā laikā ir plānots turpināt Latvijas karavīru apmācību, lai saņemtās bruņumašīnas varētu pilnvērtīgi izmantot kaujas uzdevumu izpildē operāciju rajonā. Bruņumašīnas MaxxPro būtiski paaugstina karavīru aizsardzību kaujas uzdevumu izpildes laikā.

Kopumā Latvijas karavīriem tiks nodotas 48 bruņumašīnas, no kurām 40 būs jau vairāk pazīstamās bruņotās apvidus automašīnas HMMWV. Šīs bruņumašīnas tiks nodotas Latvijas karavīru lietošanā līdz laikam, kamēr būs nepieciešamas uzdevumu izpildei Afganistānā.

Dalies ar šo ziņu