NATO dalībvalstis sola palielināt aizsardzības izdevumus, pakļaujoties Trampa prasībai

NATO
LETA--DPA--UNN

NATO
Foto: nato.int

NATO dalībvalstis ceturtdien solīja palielināt savus aizsardzības izdevumus, pakļaujoties vienai no galvenajām ASV prezidenta Donalda Trampa prasībām.

NATO dalībvalstis sola palielināt aizsardzības izdevumus, pakļaujoties Trampa prasībai

NATO ārlietu ministri, tiekoties Vašingtonā alianses 70. gadadienas atzīmēšanā, arī brīdināja par "agresīvākas Krievijas" rašanos un terorisma draudiem.

Tramps ir pieprasījis, lai NATO dalībvalstis palielinātu aizsardzības izdevumus līdz 2% no sava iekšzemes kopprodukta (IKP), ko tās 2014.gadā solīja izdarīt līdz 2024.gadam. Tikai dažas no dalībvalstīm ir izpildījušas šo solījumu.

"Mēs esam panākuši ievērojamu progresu, bet mēs varam, mums jādara, un mēs darīsim vairāk," teikts NATO kopīgā paziņojumā divu dienu ilgās ministru sanāksmes noslēgumā.

NATO ģenerāsekretārs Jenss Stoltenbergs atbalsta centienus panākt, lai dalībvalstis palielinātu aizsardzības izdevumus, tomēr viņš uzstāja, ka tas ir nevis pakļaušanās ASV spiedienam, bet katras dalībvalsts nacionālajās interesēs, lai nodrošinātu to kaujas gatavību.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo, uzrunājot NATO ministrus, no jauna apliecināja, ka ASV ir pilnā mērā uzticīgas pakta klauzulai par kolektīvo aizsardzību.

Pompeo arī paziņoja, ka NATO valstīm jāpalielina aizsardzības tēriņi un jābūt gatavām modernajiem izaicinājumiem, un brīdināja, ka līderiem nevajadzētu ķerties pie "apnicīgās taisnošanās", ka pilsoņiem nav apetītes uz līdzekļu tērēšanu militārām vajadzībām.

Vašingtona šai ziņā visvairāk kritizē Eiropas lielāko ekonomiku Vāciju, kuras aizsardzības budžets ir apmēram 1,23% no IKP un kas plāno līdz 2024.gadam to palielināt tikai līdz 1,5% no IKP.

Pompeo sacīja, ka viņš vēl arvien cer, ka vācieši "rīkosies pareizi", un atgādināja, ka Vācijas valdība bija solījusi sasniegt NATO kolektīvo mērķi.

"Neviena alianse ne tuvu nav salīdzināma ar šodien šeit pārstāvēto valstu spēku," sacīja Pompeo.

Alianse ir "spēka pozīcijās", bet tai ir jāpielāgojas "jaunajiem draudiem", norādīja ASV valsts sekretārs.

Viņš ari sacīja, ka Rietumi šobrīd nonāk "lielvaru konkurences jaunā laikmetā", konkrēti minot Krievijas, Ķīnas un Irānas radītos izaicinājumus.

Stoltenbergs: NATO saskaņojusi pasākumus Ukrainas un Gruzijas atbalstam Melnajā jūrā

NATO saskaņojusi pasākumu kopumu Ukrainas un Gruzijas atbalstam Melnajā jūrā, preses konferencē Vašingtonā alianses ārlietu ministru sanāksmes noslēgumā ceturtdien pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Šie soļi būs vērsti uz to, lai uzlabotu informētību par situāciju un aktivizētu atbalstu Ukrainai un Gruzijai tādos virzienos kā jūras spēku un krasta apsardzes sagatavošana, piestāšana ostās un informācijas apmaiņa, sacīja ģenerālsekretārs.

"Krievija pielietoja spēku, lai nelikumīgi anektētu Ukrainas Krimu un turpina vairot militāro klātbūtni visā reģionā. Mēs aicinām Krieviju atbrīvot ukraiņu jūrniekus un kuģus, kas pērn tika sagrābti netālu no Azovas jūras," mudināja NATO ģenerālsekretārs.

Izsakoties par turpmākajiem atbalsta pasākumiem, Stoltenbergs norādīja, ka tie "būs balstīti mūsu jau tā ciešajā sadarbībā. Šajā brīdī viena NATO jūras spēku grupa veic patrulēšanu Melnajā jūrā, un šodien notiek mācības ar Ukrainas un Gruzijas kuģu piedalīšanos. Mēs turpināsim sekot līdzi šim vitāli svarīgajam reģionam".

Dalies ar šo ziņu