Kanādas aizsardzības ministrs: NATO starptautiskais bataljons Krievijai raidīs atturēšanas vēstījumu

NATO
LETA
Sadžans
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

NATO starptautiskais bataljons, kas tiks izvietots Latvijā, Krievijai raidīs nepārprotamus vēstījumus par caurspīdīgu un atvērtu atturēšanu no agresijas, pauda Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans.

Kanādas aizsardzības ministrs: NATO starptautiskais bataljons Krievijai raidīs atturēšanas vēstījumus

Kanāda topošajā NATO daudznacionālajā bataljonā Latvijā uzņemsies vadošo lomu, bet tajā iekļausies arī Albānijas, Slovēnijas, Itālijas un Polijas karavīri, aģentūrai LETA pastāstīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS).

Sadžans apstiprināja, ka bataljonu bez nosauktajām varētu papildināt arī citas valstis. "Izvērtējot savus resursus, pieņemot lēmumus savās valdībās, šīs valstis varētu paziņot par savām izvēlēm," sacīja Sadžans, piebilstot, ka notiks arī regulāra karavīru rotācija.

Kanādas ministrs atzīmēja, ka katrai valstij ir sava unikālā spēju kapacitāte. "Mums ir militāri tehniskie resursi, tomēr vienlaikus katrai valstij ir savas unikālās prasmes, ko piedāvāt pārējiem, tādējādi nodrošinot prasmju pārņemšanu un plašāku izmantošanu. Šādi bataljoni demonstrē to, ka nācijas ir spējīgas sanākt kopā, izveidojot spēcīgu kaujas grupu, vienlaikus piedāvājot unikālu pienesumu kopējai kaujas grupai."

Runājot par bataljona ģeogrāfisko izvietojumu Latvijā, Sadžans skaidroja, ka ir jāsaprot, ka NATO mēģina nodot konsekventu un pozitīvu vēstījumu Krievijai.

"Par konkrētu vietu, kur bataljons trenēsies, vēl tiks lemts. Tomēr šī bataljona mērķis ir nodrošināt atturēšanu, tāpēc daudzas un dažādas valstis sanāk kopā kompleksā kaujas grupas vidē un demonstrēt vienotību. Vienai valstij ir ļoti viegli izveidot kaujas vienību, jo kareivji trenējas kopā, tostarp izmantojot vienādu aprīkojumu. Tomēr NATO parāda, ka valstis ir spējīgas sanākt kopā, saliedēti trenēties, kļūstot par vienotu kaujas grupu," sacīja Sadžans.

Kanādas politiķis uzsvēra, ka ar šādu bataljonu izveidi NATO atklāti demonstrē Krievijai, ko nozīmē atvērta un caurspīdīga atturēšanas politika. "Tas nepieciešams, lai veidotu atvērtu dialogu ar Krieviju, jo mēs vēlamies, lai viņi ir spējīgi uzsākt atvērtu un jēgpilnu dialogu, kas balstīts savstarpējā uzticībā," skaidroja ministrs.

Sadžans pozitīvi novērtēja jau notikušo sadarbību starp Latviju un Kanādu, uzsverot, ka abu valstu vidū jau ir izveidojušās lieliskas attiecības. "Latvija jau tagad demonstrē to, ko no tās gaidījām - siltu viesmīlību, kā arī spēju strādāt kopā. Militārie plānotāji strādā kopā, lai izplānotu visas detaļas, kas saistītas ar bataljona loģistiku," skaidroja politiķis. Sadžans ir pārliecināts, ka visas tehniskās lietas tiks atrisinātas līdz bataljona atbraukšanai uz Latviju.

Jautāts par to, vai viņu nesatrauc fakts, ka Latvijā joprojām nav nodrošināta atbilstoša infrastruktūra bataljona izmitināšanai, Sadžans norādīja, ka, protams, ir palikušas lietas, kas ir jāatrisina un kas vēl nav pabeigtas, bet "viss ir kārtībā". "Viss šis pasākums to arī nozīmē - kad kopā sanāk daudzas valstis, ir jāizbūvē atbilstoša infrastruktūra, un šie darbi ir sākti," sacīja Sadžans.

Politiķis vairākkārt uzsvēra, ka Latvija nodrošina augstvērtīgu sadarbību, turklāt jau tagad tiek plānota pirmā hokeja spēle starp valstu pārstāvjiem. "Ir patīkami redzēt, ka, neskatoties uz visu nopietnību, spējam demonstrēt patiesu kooperāciju starp valstīm, nonākot pie kopējām tēmām, kā arī jaukas sāncensības gaidāmajā hokeja mačā," pauda Sadžans.

Dalies ar šo ziņu