Pērn NATO patruļlidmašīnām nācies biežāk pavadīt Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras

NATO
LETA—BNS, Sargs.lv
lidmašīna
Foto: Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

NATO patruļlidmašīnām, kas dežurē alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm, pagājušā gada laikā nācies pavadīt Krievijas lidmašīnas biežāk nekā aizpērn, informējusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Pērn NATO patruļlidmašīnām nācies biežāk pavadīt Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras

2014. gadā iznīcinātāji cēlušies gaisā, lai atpazītu aptuveni 140 Krievijas militārās lidmašīnas, kas lidojušas virs Baltijas jūras, bet 2015. gadā - vairāk nekā 160. Lietuvas gaisa telpu Krievijas lidmašīnas nav pārkāpušas nedz pērn, nedz aizpērn.

Šādi Krievijas militāro lidmašīnu lidojumi virs Baltijas jūras jūtami aktivizējās 2014. gadā, saasinoties Maskavas un rietumvalstu attiecībām, kad Krievija anektēja Krimu un sāka atbalstīt teroristus Austrumukrainā.

Kā liecina Lietuvas Aizsardzības ministrijas dati, 2013. gadā NATO iznīcinātāji Krievijas militāro lidmašīnu dēļ pacēlušies gaisā 47 reizes, 2012. gadā - 44 reizes, 2011. - 37 reizes un 2010. gadā - četras reizes.

Krievijas Bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai 2015. gadā pietuvojušies vairāk nekā 270 reižu. Nacionālie bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 140 lidojumus, kā arī 130 gadījumus, kad Krievija zemūdenes un kuģi bija pietuvojušies Latvijas teritoriālās jūras robežai.

Savukārt Krievijas militārās lidmašīnas pērn pie Igaunijas gaisa telpas robežas ir izraisījušas 266 bīstamus incidentus, kuru rezultātā Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari izvietotie NATO gaisa telpas patrulēšanas operācijas iznīcinātāji ir devušies tās pavadīt, vēstīja Igaunijas sabiedriskā raidorganizācija ERR.

Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācija tiek veikta no Lietuvas Gaisa spēku bāzes Šauļos un atbalsta bāzes Igaunijas Gaisa spēku bāzes Emari.

Augusta sākumā NATO paziņoja, ka alianse septembrī samazinās Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo lidmašīnu skaitu par pusi - no 16 līdz astoņām, tomēr tas joprojām ir divreiz vairāk nekā pirms krīzes Ukrainā.

7. janvārī gan Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos, gan arī Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari notika rotācijas ceremonija, kurā Spānijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon" pārņēma NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju no Ungārijas un izvietosies Šauļos, savukārt Beļģijas kontingents ar iznīcinātājiem “F-16” nomainīja Vācijas kontingentu un izvietosies Emari.

 

Dalies ar šo ziņu