NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā pārņems Spānija un Beļģija

NATO
LETA--BNS
Eurofighter

Spānija un Beļģija nākamā gada sākumā pārņems NATO sabiedroto īstenoto patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā, paziņojusi Lietuvas Aizsardzības ministrija.

NATO patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā pārņems Spānija un Beļģija

Spānijas kontingents ar četriem iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon" būs izvietots Lietuvā. Tā būs trešā reize, kad Spānijas karavīri piedalās patrulēšanas operācijā Baltijas valstu gaisa telpā. Viņi nomainīs Ungārijas karavīrus, kas par drošību Baltijas valstu gaisa telpā ar četriem iznīcinātājiem "JAS-39 Gripen" gādāja kopš septembra.

Savukārt Vācijas kontingentu, kas izvietots Igaunijā ar četrām lidmašīnām "Eurofighter Typhoon", nomainīs Beļģijas karavīri ar iznīcinātājiem "F-16".

Oficiālā kontingenta nomaiņas ceremonija plānota 7. janvārī.

No septembra patrulēšanas operāciju Baltijas valstu gaisa telpā veic astoņi iznīcinātāji.

Augusta sākumā NATO paziņoja, ka alianse septembrī samazinās Baltijas valstu gaisa telpā patrulējošo lidmašīnu skaitu par pusi - no 16 līdz astoņām, tomēr tas joprojām ir divreiz vairāk nekā pirms krīzes Ukrainā.

Operācija tiek veikta no Lietuvas Gaisa spēku Aviācijas bāzes Šauļos, bet bet operācijas atbalsta kontingents ir izvietots Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004. gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē.

Dalies ar šo ziņu