Gaisā pacēlusies pirmā NATO sauszemes novērošanas bezpilota izlūklidmašīna “Global Hawk”

NATO
Pēc nato.int materiāliem
Global Hawk
Foto: Foto: nato.int

Pirmā no piecām NATO pasūtītajām sauszemes novērošanas bezpilota izlūklidmašīnām "Global Hawk" 19. decembrī ASV Kalifornijas štatā veica pirmo veiksmīgo izmēģinājuma lidojumu.

Gaisā pacēlusies pirmā NATO sauszemes novērošanas bezpilota izlūklidmašīna “Global Hawk”

Bezpilota lidaparāts, kas paredzēts alianses sauszemes novērošanas uzdevumiem, pirmajā lidojumā pacēlās no Palmdeilas aviācijas bāzes līdz vairāk nekā 12 kilometru augstumam un, gaisā pavadot  divarpus stundas, nolaidās Edvardas Gaisa spēku bāzē.

"NATO piederošā bezpilota izlūklidmašīna spēs nodrošināt pastāvīgu novērošanu no liela augstuma plašos apgabalos jebkuros laika apstākļos. Tas ir liels solis uz priekšu, uzlabojot NATO apvienotās informācijas ievākšanas, novērošanas un izlūkošanas spējas," norāda NATO Sauszemes novērošanas programmas pārvaldības aģentūras programmas vadītājs Dītmars Tēlens.

Šīs NATO bezpilota izlūklidmašīnas būs pirmie NATO lidaparāti kopš pagājušā gada 80.gadiem, kad alianse pasūtīja un iegādājās  lidmašīnas ar agrīnās brīdināšanas un vadības sistēmu (AWACS). AWACS ir Alianses plašākā sadarbības programma, kurai kopš izveidošanas 2012.gadā apritēja 30 gadi. Programma ir labs piemērs tam, ko NATO dalībvalstis, šajā gadījumā 18 valstis, var sasniegt, apvienojot resursus un strādājot kopā starptautiskā vidē.

Tuvāko gadu laikā NATO ievērojami pastiprinās savas izlūkošanas spējas, tādējādi palielinot savas iespējas pretoties dažādiem mūsdienu izaicinājumiem. To paredzēts nodrošināt ar pieciem īpaši aprīkotiem bezpilota lidaparātiem, kā arī NATO dalībvalstu starpā integrētu novērošanas un izlūkošanas sistēmu. Pagājušajā nedēļā ASV Kalifornijas štatā tika prezentēta pirmā no piecām NATO paredzētajām lidmašīnām „Global Hawk”, kuras izstrādē piedalās arī kompānija no Latvijas. SIA "Komerrcentrs DATI grupa" uzdevums ir izstrādāt atsevišķus moduļus AGS projekta vadības programmatūrai.

Sistēmu veido 15 NATO dalībvalstis - Bulgārija, Čehija, Dānija, Igaunija, Vācija, Itālija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Norvēģija, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un ASV.

NATO Sauszemes novērošanas sistēma jeb saīsinājumā “AGS” tiek dēvēta arī par „Acīm debesīs”. AGS ir NATO programma, kuras mērķis ir izveidot sistēmu, kas nodrošina zemes novērošanu un izlūkošanu no gaisa, izmantojot speciālas bezpilota lidmašīnas "Global Hawk". Lidmašīnas paredzēts apgādāt ar plaša apvidus daudzrežīmu zemes novērošanas sensoru (radaru) ar augstu veiktspēju un platu redzesleņķi. Novērošanas laikā iegūto liela apjoma informāciju ir paredzēts pārsūtīt uz centrālo vadības punktu, izmantojot specializētas uz zemes izvietotas mobilas vai stacionāras datu pārraides stacijas.

Galvenā bezpilota lidaparātu bāze atradīsies Sigonellas Gaisa spēku bāzē Itālijā.

Dalies ar šo ziņu