Sniedzot atbalstu sabiedrotajiem, Lielbritānijas bruņotie spēki rīko plašas NATO mācības Baltijā

Militārās mācības
Pēc gov.uk. un mod.gov.lv materiāliem
BB78DCDE367D41529CA25D6D52AA1543.jpg

Lielbritānijas armijas vadībā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisinās NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības “Arrcade Fusion 2015”, bet tām atbalstu sniedz Karaliskie Jūras spēki un Karaliskie Gaisa spēki.

Sniedzot atbalstu sabiedrotajiem, Lielbritānijas Bruņotie spēki rīko plašas NATO mācības Baltijas valstīs

Mācību “Arrcade Fusion 2015” mērķis ir demonstrēt NATO spējas ātri izvērsties alianses dalībvalstu teritorijā, veikt nepieciešamo koordināciju ar uzņemošās valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī praksē pārbaudīt atsevišķus NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības koncepta elementus darbībai pašreizējā starptautiskajā drošības vidē.

Mācībās gūtie secinājumi tiks izmantoti, veidojot pastiprinātos NATO Reaģēšanas spēkus un NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības. Mācības “Arrcade Fusion 2015” demonstrēs NATO spējas darboties sarežģītā drošības vidē.

Mācībās, kuras sākās nedēļas nogalē un ilgs visu novembri, piedalās aptuveni 1 400 karavīru no 18 NATO dalībvalstīm, tostarp 800 karavīru no Lielbritānijas Bruņotajiem spēkiem un aptuveni 350 Lielbritānijas armijas loģistikas un tehnikas vienību.

Latvijā mācībās piedalās vairāk nekā 500 dalībnieku no vairākām alianses dalībvalstīm.

Mācību laikā NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba galvenais elements atrodas Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē. Savukārt Lietuvā izvietotais štābs vada un pārrauga loģistikas piegādes šim štābam, bet atsevišķi štāba elementi darbojas arī Igaunijā.

Mācību laikā pirmo reizi pārbaudīs Latvijā, Lietuvā un Igaunijā izveidoto NATO komandvadības elementu darbību. Šīs mācības sniegs unikālu iespēju NATO spēku integrācijas vienībai mācīties un gūt pieredzi, kā praktiski pielietot spēku uzņemšanas procedūras kopā ar operāciju plānošanas apsvērumiem.

“Arrcade Fusion 2015” apliecina Lielbritānijas apņemšanos stiprināt Baltijas valstu drošību. 2016.gadā Lielbritānijas Karalisko Gaisa spēku lidmašīnas piedalīsies NATO patrulēšanas misijā Baltijas valstu gaisa telpā, bet oktobrī aizsardzības ministrs Maikls Falons paziņoja par Lielbritānijas spēku klātbūtni Baltijas valstīs uz rotācijas pamata un sekmēt Baltijas valstu bruņoto spēku spējas.

“Šīs mācības demonstrē mūsu apņemšanos nodrošināt demokrātisko Austrumeiropas valstu suverenitāti, kas balstīta mūsu lēmumā nosūtīt uz Baltijas valstīm Karalisko Gaisa spēku lidmašīnas un rotas lieluma vienības,” pauda M. Falons.

“Tāpat tiks nodrošinātas mācības, lai nodrošinātu 2016. gada NATO Ātrās Reaģēšanas spēku rotācijas efektivitāti,” piebilda Lielbritānijas aizsardzības ministrs.

“Mācības “Arrcade Fusion 2015” demonstrē pastāvīgu un acīmredzamu NATO klātbūtni Baltijas valstīs, kas ir būtisks signāls, lai atturētu iespējamo agresoru,”uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Biežas mācības, kas norisinās reālā vidē, nodrošina mūsu karavīriem iespēju uzturēt savu profesionalitāti un gatavību. Šīm mācībām paredzētā NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa pārvietojamā štāba izvietošana Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē ir skaidrs pierādījums tam, ka Latvija ir spējīga nodrošināt uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto spēkiem.”

NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss informēja, ka NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs mācību “Arrcade Fusion 2015” laikā izvietots Baltijas valstīs, lai uzlabotu tā sadarbību ar sabiedrotajiem reģionā.

“Mācības apliecinās Baltijas valstu iedzīvotājiem un valdībai, ka NATO ir gatava vajadzības gadījumā atbalstīt savus sabiedrotos,” uzsvēra ģenerālleitnants Tims Evanss.

Jau ziņots, ka oktobrī Klaipēdas ostā, Lietuvā, ieradās kuģis ar NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba aprīkojumu, tādējādi sākot sagatavošanās posmu Baltijas valstīs notiekošajām korpusa štāba ikgadējām mācībām “Arrcade Fusion 15”. Transportlīdzekļu kolonnas devās uz Viļņu un Lielvārdi, lai tur izveidotu divus pārvietojamus štābus, kas darbosies mācību “Arrcade Fusion 2015” laikā.

Vienlaikus ar mācībām “Arrcade Fusion 2015” Latvijā, Lietuvā un Igaunijā norisinās arī Baltijas valstu ikgadējās mācības "Baltic Host 2015". Šo mācību mērķis ir pilnveidot Baltijas valstu aizsardzības nozares un civilo institūciju sadarbību uzņemošās valsts atbalsta operāciju laikā, proti, uzņemot sabiedroto spēkus. Kopš 2009.gada šādas mācības norisinās katru gadu, un pēc rotācijas principa tās vada kāda no Baltijas valstīm. Šogad mācību vadošā valsts ir Lietuva. Latvijā mācību auditorija ir uzņemošās valsts atbalsta grupa, kas ir izvietota Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē.

Kopš 1992. gada, kad tika izveidots NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs, gandrīz katru gadu tiek rīkotas tā mācības. Pēdējos divus gadus mācības “Arrcade Fusion” norisinājās Lielbritānijā.

Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā gatavo NATO spēka struktūru mācību dienas kārtību un mācības “Arrcade Fusion 2015” ir vienas no NATO mācībām, kas tiek rīkotas Latvijā. Mācības “Arrcade Fusion 15” kopā ar citiem pasākumiem reģiona drošības stiprināšanai tika apstiprinātas pērn NATO samitā Velsā, tādējādi demonstrējot alianses dalībvalstīm un potenciālajiem pretiniekam NATO spēju un apņemšanos nodrošināt kolektīvo aizsardzību.

Pašreiz NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs atrodas desmit mēnešu ilgā dežūrrežīmā un NATO Eiropas spēku virspavēlnieka uzdevumā ir gatavs tikt izvietots un darboties jebkur pasaulē.

Korpusa štābs ir viens no NATO operāciju rajonā neilgā laikā izvietojamiem operacionālajiem štābiem. Iesaistoties NATO Reaģēšanas spēkos, tas spēj pildīt sauszemes komponenta štāba funkcijas. Tas var tikt aktivizēts arī Eiropas Savienības vai koalīcijas spēku operāciju vadīšanai.

Tas dibināts 1992. gadā Vācijā, bet kopš 2010.gada ir izvietots Lielbritānijā, Glosterā, līdz ar to 60 procentus no kopējā štāba personālsastāva veido Lielbritānijas Bruņoto spēku karavīri. Tajā darbojas vēl aptuveni 15 alianses dalībvalstu karavīri, tostarp no Lietuvas un Latvijas. Abu Baltijas valstu virsnieki dienestu Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābā sāka 2014. gadā.

Dalies ar šo ziņu