NATO ģenerālsekretārs: Krievija turpina apbruņot kaujiniekus Austrumukrainā

Konfliktu zonas
LETA--AFP/DPA
Stotenbergs
Foto: Foto: nato.int

Neskatoties uz pamieru, Krievija joprojām sūta ieročus prokremliskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, paziņojis NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, kurš pirmdien ieradies savā pirmajā vizītē Ukrainā.

NATO ģenerālsekretārs: Krievija turpina apbruņot kaujiniekus Austrumukrainā

"Pamiers lielākoties turas. Tas, protams, ir uzmundrinoši, jo iepriekš tā nebija," kopīgā preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko sacīja Stoltenbergs.

"Bet situācija ir ļoti trausla," viņš piebilda.

Stoltenbergs sacīja, ka Krievija turpina atbalstīt kaujiniekus ar "ieročiem, dažāda veida aprīkojumu, apmācībām, spēkiem", un brīdināja, ka tas ir jāpārtrauc, ja reģionā grib mieru.

Kopš konflikta sākuma pagājušā gada aprīlī Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši jau gandrīz 8000 cilvēku un 1,4 miljoni bijuši spiesti pamest savas mājas, liecina ANO aplēses.

Kopš Krimas un Donbasa konfliktu sākuma dzīvību zaudējuši 1915 Ukrainas Bruņoto spēku karavīri, pirmdien paziņoja Ģenerālštāba Galvenās personāla pārvaldes priekšnieks Ihors Vorončenko.

"Kopš pretterorisma operācijas sākuma un Krimas okupācijas sākuma mūsu zaudējumi ir 1915 cilvēki, no tiem kaujās - 1757. Sanitārie zaudējumi - 7053 cilvēki, no tiem kaujās - 5747 cilvēki," sacīja Vorončenko.

Par bezvēsts pazudušiem šobrīd tiek uzskatīts 271 bruņoto spēku karavīrs, viņš piebilda. "Diemžēl šodien 76 karavīri atrodas gūstā."

Pašreiz Austrumukrainā iestājies zināms pamiers.

"Vakar un šodien mums nav neviena cietušā, nedz ievainotā, nedz nogalinātā," sacīja Porošenko.

Ukrainas prezidents arī norādīja, ka pagaidām nedz NATO, nedz Kijeva nav gatava tam, lai Ukraina pievienotos NATO.

"Bet mums būtu smagi jāstrādā, lai mainītu manu valsti," sacīja prezidents, piebilstot, ka Ukraina jau īsteno reformas tādos jautājumos kā demokrātija, korupcija un likuma vara, kā to prasa NATO un Eiropas Savienība (ES).

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien ieradās savā pirmajā vizītē Ukrainā, kur tiksies ar prezidentu Petro Porošenko.

Viņš vēros NATO un Ukrainas civilo ārkārtas situāciju mācības “Ukraina 2015”, kurās piedalās vairāk nekā 1000 glābēju no 13 valstīm.

Otrdien Stoltenbergs apmeklēs Ukrainas Nacionālās drošības padomes sanāksmi.

Kopš konflikta izcelšanās Ukrainas austrumos NATO ir pakāpeniski pastiprinājusi savas aktivitātes tās austrumu pierobežā, lai tur mazinātu bailes par Krievijas agresiju.

Stoltenberga vizīte ir "daļa no politikas, kam NATO seko pusotru gadu", ziņu aģentūrai AFP atklāja kāda Ukrainas drošības dienestu amatpersona.

"Viņi ļoti labi saprot, kurš ir agresors un īsteno atbilstošus pasākumus," piebilda amatpersona.

Pašreiz Austrumukrainā iestājies pamiers un Ukrainas drošības dienestu amatpersona pieļauj, ka vardarbība neuzplaiksnīs vismaz līdz 28. septembrim, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzstāsies ar runu ANO Ģenerālajā asamblejā, kur mēģināšot novērst starptautiskās sabiedrības uzmanību no konflikta Ukrainā uz Sīrijas karu.

Dalies ar šo ziņu