Latvijā notiks NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības “Arrcade Fusion 15”

Militārās mācības
Pēc arrc.nato.int materiāliem
Mācības „Arrcade Fusion 15“
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Oktobrī un novembrī Latvijā notiks NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba (NATO Allied Rapid Reaction Corps, ARRC) rīkotās mācības “Arrcade Fusion”, kuras tiek rīkotas gandrīz katru gadu kopš štāba izveidošanas.

Latvijā notiks NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības “Arrcade Fusion 15”

Štāba mācībās “Arrcade Fusion 15” tiks pārbaudīta korpusa štāba spēja kontrolēt spēku izvietošanu fiktīvas humanitārās krīzes apstākļos. Mācību daudzveidīgais scenārijs sniegs lielisku iespēju izvērtēt tā spējas pielāgoties globālajiem drošības izaicinājumiem, kā arī pārbaudīt tā personāla individuālās un štāba kolektīvās spējas.

“Šīs NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba mācības ir unikālas, jo pirmo reizi notiks Latvijā, un šī ir lieliska iespēja izvietot štābu un likt tam darboties citā NATO dalībvalstī,” sacīja NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa komandieris ģenerālleitnants Tims Evanss, kurš februārī apmeklēja Latviju, lai uz vietas iepazītos ar mācību norises vietu un uzņemošās valsts atbalsta  spējām. “Mūsu mērķis ir izmēģināt štāba izvēršanas spējas, pārbaudīt galvenos jaunos jēdzienus, kas var tikt izmantoti, veidojot NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību, kā arī stiprināt mūsu partnerību ar sabiedrotajiem, jo īpaši Baltijas reģionā.”

Pēdējos divus gadus mācības “Arrcade Fusion” norisinājās Kornvolā, Lielbritānijā, bet šogad NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs ar vairākiem simtiem karavīru tiks izvietots Latvijā, bet atsevišķi tā elementi darbosies arī Lietuvā un Igaunijā.

Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā gatavo NATO spēka struktūru mācību dienas kārtību un mācības “Arrcade Fusion 15” ir vienas no NATO mācībām, kas tiek rīkotas Latvijā. Mācības “Arrcade Fusion 15” kopā ar citiem pasākumiem reģiona drošības stiprināšanai tika apstiprinātas pērn NATO samitā Velsā, tādējādi demonstrējot alianses dalībvalstīm un potenciālajiem pretiniekam NATO spēju un apņemšanos nodrošināt kolektīvo aizsardzību.

Pašreiz NATO Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābs atrodas desmit mēnešu ilgā dežūrrežīmā un NATO Eiropas spēku virspavēlnieka uzdevumā ir gatavs tikt izvietots un darboties jebkur pasaulē.

Korpusa štābs ir viens no NATO operāciju rajonā neilgā laikā izvietojamiem operacionālajiem štābiem. Iesaistoties NATO Reaģēšanas spēkos, tas spēj pildīt sauszemes komponenta štāba funkcijas. Tas var tikt aktivizēts arī Eiropas Savienības vai koalīcijas spēku operāciju vadīšanai.

Tas dibināts 1992. gadā Vācijā, bet kopš 2010.gada ir izvietots Lielbritānijā, Gločesterā, līdz ar to 60 procentus no kopējā štāba personālsastāva veido Lielbritānijas Bruņoto spēku karavīri. Tajā darbojas vēl aptuveni 15 alianses dalībvalstu karavīri, tostarp no Lietuvas un Latvijas. Abu Baltijas valstu virsnieki dienestu Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štābā sāka 2014. gadā.

 

 

Dalies ar šo ziņu