ES apstiprinājusi militārās operācijas sākšanu pret cilvēku kontrabandistiem

Ārvalstīs
LETA—AFP, Sargs.lv
ES operācija

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pirmdien apstiprinājušas militāras operācijas uzsākšanu pret cilvēku kontrabandistiem Vidusjūrā, nepieciešamības gadījumā iznīcinot kuģus, ko izmanto noziedzīgās organizācijas, kas darbojas Lībijā.

ES apstiprinājusi militārās operācijas sākšanu pret cilvēku kontrabandistiem

Operācijas "EUNAVFOR Med" pirmo fāzi, kas paredzēja izlūkošanas datu vākšanu, ES uzsāka jau jūlijā, taču tagad atļauts apturēt, pārmeklēt un nepieciešamības gadījumā arī iznīcināt kuģus, kurus cilvēku kontrabandisti izmanto nelegālo imigrantu nogādāšanai Eiropā.

Otrā operācijas fāze joprojām attieksies uz starptautiskajiem ūdeņiem.

Trešā fāze paredz militāru darbību pret kontrabandistiem Lībijas teritoriālajos ūdeņos. Tomēr šim solim nepieciešama ANO Drošības padomes rezolūcija un, vēlams, arī Lībijas valdības piekrišana.

ES centieni palīdzēt Lībijai izveidot nacionālās vienotības valdību, kas varētu sniegt šādu atbalstu, līdz šim bijuši nesekmīgi, bet ANO īpašais sūtnis Lībijā Bernardino Leons nedēļas nogalē ziņoja par nelielu progresu.

Krievija, kas šobrīd ir ANO Drošības padomes prezidējošā valsts, paziņojusi, ka ANO rezolūcija varētu tikt pieņemta jau šomēnes, bet tā attieksies tikai uz starptautiskajiem ūdeņiem.

Pašreiz "EUNAVFOR Med" piedalās četri kuģi - viens no Itālijas, viens no Lielbritānijas un divi no Vācijas, un paplašinoties, visticamāk, būs nepieciešams lielāks kuģu skaits.

2015. gada 18. maijā Eiropas Savienības Padome izveidoja ES militāro operāciju "EUNAVFOR Med", lai sagrautu cilvēku kontrabandas un tirdzniecības tīklu peļņas gūšanas modeli Vidusjūras reģionā.  Šis lēmums, kas ir viens no ES visaptverošo atbildes pasākumu elementiem, reaģējot uz migrācijas problēmām, dos iespēju oficiāli uzsākt jūras operācijas operatīvo plānošanu.

Latvijas bruņotie spēki dalību šajā operācijā sāka 2015. gada 22. jūnijā, nosūtot virsnieku uz štābu Romā.

Dalies ar šo ziņu