Rīgā notiks divdesmitais NATO vingrinājums vecākajiem un augstākajiem virsniekiem

NATO
Sargs.lv
Steadfast
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 13. līdz 25. septembrim Rīgā, Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā norisināsies NATO vingrinājums „Steadfast Pyramid 2015” un „Steadfast Pinnacle 2015”, kurā piedalīsies 48 vecākie un augstākie virsnieki no NATO dalībvalstīm, kā arī partnervalstīm Somijas un Zviedrijas.

Rīgā notiks divdesmitais NATO vingrinājums vecākajiem un augstākajiem virsniekiem

Vingrinājuma „Steadfast Pyramid” un „Steadfast Pinnacle” mērķis ir pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas. Par pamatu vingrinājumam tiks izmantota Visaptverošo operāciju plānošanas direktīva (Comprehensive Operations Planning Directive), kas ir viens no galvenajiem alianses apvienoto operāciju plānošanas dokumentiem.

“Šīs mācības simbolizē Latvijas un NATO ilgstošo veiksmīgo sadarbību,” uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. “Esmu patiesi pagodināts, ka vingrinājums “Steadfast Pyramid” un “Steadfast Pinnacle” divdesmito reizi tiek rīkots tieši Latvijā, sniedzot lielisku iespēju pārbaudīt un pilnveidot uzņemošās valsts atbalsta spējas, kā arī sekmēt sadarbību ar sabiedrotajiem un NATO stratēģiskajiem partneriem.”

"Steadfast Pyramid 2015” ir pirmā daļa no Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā un Sabiedroto spēku augstākās Transformācijas virspavēlniecības rīkotā vingrinājuma, kas ilgs līdz 18. septembrim, savukārt otrā daļa – „Steadfast Pinnacle 2015”, kas būs veltīta, galvenokārt, komandieru lomai operacionālajā līmenī – norisināsies no 20. līdz 25.septembrim.

Vingrinājumā „Steadfast Pyramid 2015” galvenais uzsvars tiks likts uz augstākā līmeņa virsnieku un komandieru apmācību operacionālās plānošanas, kā arī lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas procesā.

Šajā vingrinājumā piedalīsies arī Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks brigādes ģenerālis Ainārs Ozoliņš. Pērn vingrinājumā piedalījās Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš, pirmo reizi pārstāvot Latviju.

Savukārt vingrinājumā “Steadfast Pinnacle 2015” uzmanība tiks pievērsta komandieru lomai operāciju plānošanas un vadības jautājumos.

Vingrinājumu laikā tiks izspēlēts fiktīvs scenārijs, kas ietver kolektīvās aizsardzības operācijas.

Vingrinājumi “Steadfast Pyramid” un “Steadfast Pinnacle” šogad norisinās divdesmito reizi, bet Latvijā tiek rīkoti kopš 2011. gada.

Saskaņā ar Latvijas un NATO Transformācijas pavēlniecības vienošanos, šīs mācības Latvijā tiks organizētas līdz 2018. gadam. Mācību laikā Latvija attīsta operacionālas spējas kā uzņemošā valsts un sadarbību ar NATO partneriem.

Dalies ar šo ziņu