NATO komandvadības elementā Viļņā dienēs 40 karavīru, piedalīsies desmit sabiedroto valstis

NATO
BNS
NFIU
Foto: Foto: kam.lt

NATO Spēku integrācijas vienībā, kas ir jauns alianses komandvadības elements un kas drīz oficiāli tiks atvērts Lietuvā, dienēs apmēram 40 karavīru, no kuriem pusi deleģēs alianses sabiedrotās valstis, un tiek plānots, ka vienībā dienēs desmit dalībvalstu pārstāvji, otrdien paziņoja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

NATO komandvadības elementā Viļņā dienēs 40 karavīru, piedalīsies desmit sabiedroto valstis

NATO Spēku integrācijas vienības Viļņā oficiālā atklāšana plānota 3.septembrī. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite ir paziņojusi, ka atklāšanas ceremoniju apmeklēs arī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Citi tāda veida NATO komandvadības elementi oficiāli tiks atklāti arī Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Polijā un Rumānijā.

"Šo militāro vienību aktivitāte aktivizēšana ir viens no nozīmīgākajiem pasākumiem NATO atbildē uz jaunajiem drošības izaicinājumiem, kas nāk no austrumiem un dienvidiem," teikts Lietuvas Aizsardzības ministrijas izplatītajā paziņojumā.

Ministrija norādīja, ka galvenais integrācijas vienības uzdevums ir nodrošināt alianses Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības izvietošanu un nepieciešamības gadījumā arī papildu Reaģēšanas spēku  izvietošanu Baltijas jūras reģionā.

NATO Spēku integrācijas vienību Viļņā vadīs Dānijas pulkvedis Jakobs Sogards Larsens un Lietuvas pulkvežleitnants Mindaugs Petkevičs, kurš būs viņa vietnieks.

1. jūnijā ar nelielu ceremoniju, kurā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube un citas amatpersonas, operacionālo darbību sāka NATO Spēku integrācijas vienība Latvijā. Oficiāla atklāšanas ceremonija gan tiek plānota rudenī. Savukārt Tallinā NATO komandvadības elementa atklāšanas ceremonija notika 15. jūnijā, un tajā piedalījās arī Latvijā izvietotā komandvadības elementa pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu