NATO ģenerālsekretārs: "Islāma valsts" sagrāvei būs vajadzīgi gadi

Konfliktu zonas
LETA—TASS/AFP
Stoltenbergs
Foto: Foto: nato.int

Lai pilnībā sagrautu džihādistu grupējumu "Islāma valsts", būs vajadzīgi gadi, tāpēc NATO dalībvalstīm, kas ir iesaistījušās šajā cīņā, jānoskaņojas uz ilgstošiem pūliņiem, otrdien intervijā telekanālam CNN atzina alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs: "Islāma valsts" sagrāvei būs vajadzīgi gadi

"Kampaņa pret "Islāma valsti", kā tas jau ir ticis norādīts, ir sarežģīts uzdevums, un tā paveikšanai būs vajadzīgi gadi," viņš sacīja. Uz žurnālista lūgumu minēt konkrētāku termiņu šī uzdevuma veikšanai, Stoltenbergs atbildēja: "Tas nozīmē - gadi."

"Perspektīvā mums vietējie spēki ir jāgatavo tam, lai tie spētu parūpēties par savu drošību," paskaidroja ģenerālsekretārs. "Šī uzdevuma izpildīšana ir darbs, kas paredzēts ilgstošai perspektīvai."

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Lielbritānijas Konfliktu bruņojuma izpētes organizācija vēl septembrī ziņoja, ka "Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija.

Kurdi "Islāma valstij" Sīrijā atkarojuši kristiešu ciematus

Kurdi padzinuši "Islāma valsts" karotājus no vairāk nekā desmit asīriešu kristiešu ciematiem, ko džihādisti bija sagrābuši Sīrijas ziemeļos, trešdien pavēstīja Lielbritānijā izvietotā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

"Pēc desmit dienu ofensīvas kurdu karotāji pārņēmuši kontroli pār 14 asīriešu ciematiem, ko "Islāma valsts" kontrolēja kopš februāra," paziņoja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Asīriešu kristieši ir viena no pasaules senākajām kristiešu kopienām un pakļauti arvien nopietnākiem "Islāma valsts" draudiem.

Kad "Islāma valsts" februārī Hasakas provincē izvērsa uzbrukumu un sagrāba gūstā daudzus cilvēkus, tūkstošiem kristiešu devušies bēgļu gaitās. "Islāma valsts" gūstā joprojām ir 120 asīrieši.

No Sīrijas 1,2 miljoniem kristiešu asīrieši ir 30 000. To lielākā daļa dzīvo 35 ciematos Hasakā. Visi šie ciemati šobrīd ir kurdu vai Sīrijas valdības spēku kontrolē.

Asīriešu ciemati atkaroti "Islāma valstij", pateicoties intensīviem ASV vadītās koalīcijas uzlidojumiem, skaidroja Zviedrijā izvietotā Asīriešu cilvēktiesību tīkla vadītājs Osama Edvards.

Fotogrāfijās redzams, ka "ir iznīcinātas daudzas mājas un baznīcas", viņš sacīja.

"Daudzi cilvēki baidās atgriezties, jo "Islāma valsts" mājās, iespējams, paslēpusi mīnas," piebilda Edvards.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 200 000 cilvēku.

"Islāma valsts" ir sagrābusi plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, kur cenšas ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludinājusi tur "kalifātu" un pastrādājusi neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Kā pagājušajā nedēļā pavēstīja sīriešu aktīvisti, "Islāma valsts" kontrolē vairāk nekā pusi Sīrijas teritorijas.

Dalies ar šo ziņu