Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs: kiberdrošībai ir stratēģiska nozīme

Nozares politika
Sārts
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

13. maijā Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Sārts atklāja semināru par nacionālajām ES kiberdrošības stratēģijām, kura mērķis ir stiprināt ES dalībvalstu centienus visaptverošas kiberdrošības politikas izstrādē.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs: Kiberdrošībai ir stratēģiska nozīme

„Šis seminārs sniedz lielisku iespēju diskutēt par tādiem ES dienaskārtībā svarīgiem jautājumiem kā digitāla Eiropa un digitāla attīstība. Nav iespējams attīstīt digitālu ekonomiku un digitālu Eiropu, negarantējot tās drošību un aizsardzību, tāpēc esam šeit pulcējušies, lai dalītos pieredzē,” atklājot semināru sacīja J. Sārts.

Valsts sekretārs uzsvēra, ka kiberdrošība nav tehnisks, bet gan stratēģisks jautājums ar stratēģisku nozīmi un ietekmi, kam jāpievērš atbilstoša vērība.

„Vissvarīgākā nozīme ir izveidotajai sistēmai, kas mums sniedz iespēju darboties ļoti dinamiskā tehnoloģiju attīstības vidē, kas rada virkni risku, izaicinājumu un draudu,” sacīja J. Sārts.

Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs norādīja, ka ES dalībvalstīm savstarpēji jāsadarbojas un jāmācās vienai no otras, lai kopīgi sekmētu kiberdrošību. „Katrai valstij jāpievērš uzmanība pārējo ES dalībvalstu rīcībai, kā arī secinājumiem un labo praksi, kuru iespējams pārņemt no kaimiņvalstīm, lai veidotu vienotu izpratni un risinājumus,” uzsvēra J.Sārts.   

ES Tīklu un informācijas drošības aģentūras (ENISA) Kritiskās infrastruktūras un pakalpojumu nodaļas vadītājs Evangeloss Ozonis (Evangelos Ouzounis) uzsvēra, ka būtiski sekmēt izpratni par kritiskās informācijas infrastruktūras aizsardzību Eiropā, lai veicinātu kiberdrošību.

Latvijas prezidentūras ES Padomē ietvaros 13. maijā Rīgā norisinājās seminārs par nacionālajām kiberdrošības stratēģijām (The 2nd ENISA Workshop on National Cyber Security Strategies), kuru organizēja ES Tīklu un informācijas drošības aģentūra (ENISA) sadarbībā ar Aizsardzības ministriju. Seminārā piedalījās aptuveni 50 ekspertu no ES dalībvalstīm, kas pārstāv valsts institūcijas, privāto un akadēmisko sektoru, un ir iesaistījušies nacionālo kiberdrošības politiku veidošanā. Eksperti diskutēja par nacionālajām kiberdrošības stratēģijām, izglītības un izpratnes veicināšanu par kiberdrošību, kā arī vienu no Aizsardzības ministrijas prioritātēm – atbildīgas incidentu atklāšanas politiku jeb Responsible Disclosure.

Digitāla Eiropa ir viena no trīs Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm, kuras mērķis ir attīstīt ekonomikas digitālo potenciālu. Kiberdrošība ir nozīmīgs digitālās izaugsmes elements, tomēr kibertelpas drošības stiprināšana prasa kopīgus centienus un harmonizētu rīcību gan ES, gan globālā mērogā.

Dalies ar šo ziņu