NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm patrulē Norvēģija

NATO
Sargs.lv
F-16
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Kā vadošā valsts maija sākumā patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm sāka Norvēģija, uz Šauļiem, Lietuvā, nosūtot četrus Gaisa spēku iznīcinātājus „F-16”, kur tie atradīsies līdz augustam.

NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm patrulē Norvēģija; to atbalsta Itālija, Lielbritānija un Beļģija

Norvēģija savus karavīrus un lidmašīnas gaisa telpas patrulēšanai nosūta trešo reizi pēc tam, kad iepriekš rotācijas kārtībā operācijā piedalījās 2005.gadā un 2007.-2008.gadā.

Norvēģiju atbalstīs līdz šim vadošās valsts - Itālijas - Gaisa spēku iznīcinātāji „Eurofighter Typhoon”. Itālijai tas būs otrs operācijas termiņš pēc kārtas, nomainot Polijas kontingentu.

Savukārt Emari, Igaunijā, dežūru pārņēma Lielbritānijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem „Eurofighter Typhoon”. Pēdējo reizi Lielbritānija patrulēja Baltijas valstu gaisa telpā no pērnā gada maija līdz septembrim no Šauļiem, Lietuvā.

Savukārt Malborkā, Polijā, izvietotie Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji „F-16” dežūru turpinās līdz vasaras vidum.

Līdz šim, dežūru sākot 1. janvārī,  gaisa telpā patrulēja Itālijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem „Eurofighter Typhoon”, kurus atbalstīja Polijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem "MiG-29" no Šauļiem, Lietuvā, kā arī Spānijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem „Eurofighter Typhoon” no Emari, Igaunijā. Savukārt Malborkā, Polijā, bija izvietoti Beļģijas Gaisa spēku iznīcinātāji „F-16”.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas aizsargāšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004. gada marta.

Kopš 2015. gadā veiktās Krimas aneksijas un Krievijas iebrukuma Ukrainā alianses gaisa telpas patrulēšanu virs Baltijas valstīm gaisa telpas nodrošina četrkāršs lidmašīnu skaits, nozīmīgi uzlabojot reaģēšanas spējas.

Dalies ar šo ziņu