Skotijā sākušās plašas NATO mācības “Joint Warrior” ar vairāk nekā 13 000 karavīru dalību

Ārvalstīs
Pēc BBC, mc.nato.int un nato.int materiāliem
597D353BEB8740A4A326630B3DEC9B2F.jpg

Mācības „Joint Warrior” norisinās no 11. līdz 24. aprīlim pie Skotijas krastiem, tajās piedalās 14 kuģi no NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupas un abām NATO Pastāvīgajām jūras pretmīnu grupām, kā arī 40 citi sabiedroto un partnervalstu kuģi un ap 70 lidmašīnu.

Skotijā sākušās plašas NATO mācības “Joint Warrior” ar vairāk nekā 13 000 karavīru dalību

Lielbritānijas vadītajās mācībās piedalās vairāk nekā 13 000 karavīru no 14 valstīm.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons uzsvēra, ka mācības „Joint Warrior” sūtīs skaidru ziņu tiem, kas mums draud, ka Lielbritānija un NATO spēj sevi aizstāvēt.

Mācības nodrošina kompleksus apvienotos jūras, sauszemes un gaisa spēku treniņus, kas uzlabo savietojamību. NATO šajās mācībās pārbaudīs pretgaisa aizsardzības un pretzemūdeņu cīņas spējas, kā arī veiks mīnu neitralizēšanas treniņus un desantēšanos ar amfībijām.

Lielbritānijai šajās mācībās ir ļoti nozīmīgi trenēt tieši zemūdeņu pārtveršanas spējas, jo Ziemeļos no Skotijas visbiežāk tiek pamanīti Krievijas kuģi.  Tāpēc mācībās piedalīsies arī jaunā „Astute” klases iznīcinātājzemūdene.

“Šīs mācības ir lieliska iespēja uzlabot NATO valstu Jūras spēku sadarbību,” uzsver kapteiņleitnants Metjū Hamms, ASV “Vickburg” virsnieks. “ASV Jūras spēku karavīri parasti sadarbojas tikai ar citiem ASV Jūras spēku karavīriem, tāpēc šādas starptautiskās mācības mums ir iespēja sadarboties ar citu valstu karavīriem, kas ir jauns izaicinājums.”

Savukārt NATO 2. pastāvīgās Jūras spēku grupas štāba priekšnieks, jūras kapteinis Dženaro Karola uzsver, ka mācības „Joint Warrior” ir iespēja pārbaudīt savietojamību plašā mērogā un izmantot iepriekšējās mācībās gūto pieredzi.

Mācības apmeklēs arī Krievijas militārie inspektori Eiropas ieroču kontroles līguma ietvaros, lai veiktu vairākas pārbaudes. Šī ir pirmā reize, kad Krievijas eksperti apmeklēs NATO mācības kopš Krimas krīzes.

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ir apstiprinājusi, ka Krievijas pārstāvjus visu laiku pavadīs, un viņiem tiks sniegta tikai neklasificēta informācija.

Mācības „Joint Warrior” notiek divreiz gadā – aprīlī un oktobrī - jūrā pie Skotijas krastiem.

Dalies ar šo ziņu