Mācībās pārbaudīs jauno NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību

NATO
Pēc stripes.com, janes.com un aco.nato.int materiāliem
VJTF
Foto: Foto: nato.int

No 7. līdz 10. aprīlim Nīderlandē un Čehijā norisināsies mācības “Alert”, aizsākot mācību posmu, lai pārbaudītu jaunizveidoto NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību un palielinātu alianses krīzes reaģēšanas spējas.

Mācībās pārbaudīs jauno NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību

Mācībās “Alert” aktivizēs jauno alianses ātrās reaģēšanas vienību, kas zināma kā NATO Sevišķi ātras reaģēšanas vienība, un tiks pārbaudītas tās spējas reaģēt uz pēkšņām pavēlēm par vienības pārvietošanos. Mācības galvenokārt notiks lidostu un citu loģistikas centru apkārtnē.

“Šīs mācības ļaus NATO militārajam personālam identificēt vienības stiprās un vājās puses jau pašā attīstības sākumposmā,” skaidroja Sabiedroto spēku augstākā virspavēlniecība Eiropā.

Sevišķi ātrā reaģēšanas vienība, kas pašreiz sasniegusi savas pagaidu spējas un sastāvēs no 5000 karavīriem, būs spējīga reaģēt uz krīzi 48 stundu laikā. Tā ir daļa no NATO Reaģēšanas spēkiem, kuru skaitu plānots palielināt uz pusi, sasniedzot 30 000 karavīru lielu spēku.

Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības izveidošana un NATO Reaģēšanas spēku skaita palielināšana ir daļa no NATO apņemšanās, lai stiprinātu sabiedroto spējas stāties pretī jaunajiem drošības izaicinājumiem, piemēram, Krievijas militārajai agresijai, ko tā vērsusi pret Gruziju un Ukrainu, kā arī stātos pretī hibrīddraudiem.

Par Sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidi dalībvalstis vienojās pērn NATO samitā Velsā, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem.

Vienība ir alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām. Sevišķi ātro reaģēšanas vienību būs iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm.

Mācībām “Alert” sekos mācības “Deployed”, kas norisināsies Polijā no 9. līdz 19. jūnijam. Mācības “Deployed” norisināsies Vācijas, Nīderlandes un Norvēģijas vadībā un tajās piedalīsies arī karavīri no citām valstīm. Tajās pārbaudīs Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības spējas reaģēt uz krīzes attīstību.

Sevišķi ātrās reaģēšanas vienība piedalīsies arī oktobrī gaidāmajās alianses mācībās „Trident Juncture”, kā arī citās NATO mācībās.

Dalies ar šo ziņu