NATO militārie eksperti mācībās izstrādā risinājumus Sevišķi ātras reaģēšanas vienības ieviešanai

NATO
Pēc aco.nato.int materiāliem
VJTF
Foto: Foto: nato.int

No 27. līdz 28. janvārim Sabiedroto spēku virspavēlniecības Eiropā štābā Monsā, Beļģijā, norisinājās militāro ekspertu mācības, kuru mērķis bija definēt un izstrādāt risinājumus, kā ieviest un pārbaudīt  Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF).

NATO militārie eksperti mācībās izstrādā risinājumus Sevišķi ātras reaģēšanas vienības ieviešanai un gatavības pārbaudei

Par Sevišķi ātras reaģēšanas vienības izveidi dalībvalstis vienojās NATO samitā Velsā, lai uzlabotu alianses spējas reaģēt uz jaunajiem drošības izaicinājumiem. Vienība ir alianses vienots spēks, ko veido sauszemes komponents ar atbilstošām gaisa, jūras un speciālo operāciju spējām. Sevišķi ātro reaģēšanas vienību būs iespējams izvietot dažu dienu laikā, lai reaģētu uz jebkuriem izaicinājumiem, kas rastos kādā no NATO dalībvalstīm.

Šobrīd veiksmīgi norit darbs pie vienības koncepta izveides un pārbaudes. NATO Reaģēšanas spēku 2015. gada rotācijas sauszemes komponents šobrīd darbojas kā pagaidu Sevišķi ātrā reaģēšanas vienība, un ir par pamatu vienības attīstībai. NATO Reaģēšanas spēkus sauszemes komponenti šogad veido Vācija, Nīderlande, Norvēģija un citas valstis. Jūras un gaisa komponentu nodrošinās Lielbritānija, Francija, Spānija un Beļģija.

Sabiedroto spēku virspavēlniecības Eiropā štābā militārie pārstāvji vairāku mēnešu garumā gatavoja priekšlikumus, kā strukturēt, izvietot, uzturēt Sevišķi ātro reaģēšanas vienību un integrēt kopējā NATO Reaģēšanas spēku struktūrā. Priekšlikumus par vienības apjomu un veidolu apspriedīs NATO aizsardzības ministru sanāksmē 5.februārī, kas notiks Briselē.

“Esmu ļoti apmierināts ar šo divu dienu mācību rezultātiem,” sacīja pulkvedis Žaks Parentijs, štāba militārais pārstāvis, kas strādā pie Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības attīstības. “Militārie un nacionālie eksperti no visām alianses dalībvalstīm sanāca kopā, lai izstrādātu funkcijas un kritērijus dažādiem spēku veidiem, kas atrodas NATO Reaģēšanas spēku struktūrā. Tāpat arī vienojāmies par vairāku mācību organizēšanu, kas palīdzēs mums novērtēt progresu un veikt nepieciešamos precizējumus,” piebilda pulkvedis Ž.Parentijs.

2015. gadā darbosies mācību, izmēģinājumu un izvērtējumu programma, lai rezultātā izveidotu, pilnveidotu un īstenotu Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības koncepciju. Galvenās pārbaudes mācības būs “Brīdinājuma mācības” (“Alert Exercise”), kas norisināsies aprīļa sākumā, lai pilnveidotu NATO spējas ātri izvietot vienību īsā laikā, un “Izvietoto mācības” (“Deployed Exercise”), kuru ietvaros karavīri veidos pagaidu Sevišķi ātrās reaģēšanas vienību, lai pārbaudītu viņu spējas reaģēt uz krīzes attīstību. Pagaidu vienība piedalīsies arī oktobrī gaidāmajās mācībās „Trident Juncture”, kā arī citās NATO mācībās.

“Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības attīstības process ir smags, bet rezultātā tiks izveidoti ātri reaģējoša un ļoti elastīga vienība, kas uzlabos esošo NATO Reaģēšanas spēku spējas,” sacīja pulkvedis Ž.Parentijs. “Mūs sagaida daudz darba, bet esmu gandarīts par mūsu līdzšinējo progresu,” piebilda pulkvedis.

Dalies ar šo ziņu