Patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas pirmo reizi sāk Itālijas Gaisa spēki

NATO
Pēc BNS un kam.lt materiāliem
NATO Air police
Foto: Foto: kam.lt

1. janvārī Šauļos, Lietuvā Itālijas iznīcinātāji "Eurofighter" pārņēma NATO patrulēšanas operācijas Baltijas valstu gaisa telpā vadību no Portugāles, savukārt Polijas iznīcinātāji "MiG-29" nomainīja Kanādu kā atbalstošā valsts. 

Patrulēšanu NATO gaisa telpā virs Baltijas pirmo reizi sāk Itālijas Gaisa spēki

Tāpat aviācijas bāzē Malborkā, Polijā Beļģijas iznīcinātāji "F-16" nomainīja Nīderlandes "F-16".

31. janvārī notikušajā ceremonijā Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos Polijas Gaisa spēku kontingents, kas patrulēja NATO gaisa telpā virs Baltijas līdz 2014. gada beigām, pasniedza Itālijas kontingentam Baltijas gaisa telpas simbolisko atslēgu.

„Vēlos pateikties drosmīgajiem Portugāles un Kanādas Gaisa spēku karavīriem, kas sargāja mūsu debesis laikā, kad drošības situācija kļūst arvien saspringtāka. Esmu ļoti pateicīgs arī Portugāles un Kanādas valdībām, kas izrādīja solidaritāti šajos apstākļos, kad tā ir visvairāk nepieciešama. Kopā mēs varam sasniegt daudz. Un ir ļoti svarīgi, ka šādos brīžos, kad ģeopolitiskā situācija ir tik saspringta, mēs varam uzticēties saviem partneriem NATO,” ceremonijā sacīja Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks.

Portugāles kontingenta komandieris pulkvežleitnants Francisko Dionisio uzsvēra, ka lidmašīnas nolidojušas 300 stundu un trenējušās kopā ar Lietuvas un citu NATO valstu karavīriem, kas palielina savietojamību un uzlabo Gaisa spēku spējas.

Četru mēnešu laikā patrulēšanas operācijas ietvaros patruļlidmašīnas 70 reižu pārtvēra Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras.

Šī būs pirmā reize, kad Itālijas Gaisa spēki iesaistās NATO patrulēšanas operācijā Baltijas valstīs.

Savukārt Emari bāzē Igaunijā patrulēšanu pārņēma Spānijas piloti ar četriem iznīcinātājiem "Eurofighter Typhoon", kas Igaunijā atradīsies līdz aprīļa beigām.

Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass ceremonijā Emari pateicās 160 Vācijas gaisa spēku pārstāvjiem un apsveica Spānijas kontingentu ar savas patrulēšanas operācijas sākumu. Savukārt, uzrunājot Vācijas un Spānijas karavīrus, premjers norādīja, ka viņu klātbūtne Igaunijā sniedz ļoti skaidru vēstījumu par NATO vienotību. "Es pateicos jums par dienestu un Igaunijas valsts drošības garantēšanu. Igaunija ir labāk aizsargāta kā jebkad agrāk," viņš piebilda.

Igaunijas valdības vadītājs uzsvēra, cik svarīgi ir tas, lai sabiedroto pārstāvji Igaunijā justos labi, tādēļ, lai panāktu nepārtrauktu un palielinātu sabiedroto klātbūtni, Igaunija darīs visu, lai sabiedroto kontingentam būtu visas iespējas trenēties un sadarboties ar Igaunijas Aizsardzības spēkiem. 

Iepriekš Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operācijā Spānija piedalījās 2006. gadā.

Pamatā Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju NATO iznīcinātāji jau desmit gadu veic no aviācijas bāzes Šauļos, Lietuvā. Tomēr pērn saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā un drošības situācijas pasliktināšanos reģionā operācija tika paplašināta un daļa iznīcinātāju tiek bāzēti arī Emari bāzē Igaunijā un Malborkā, Polijā.

Dalies ar šo ziņu