Kopš septembra veicot 30 kaujas lidojumus, NATO turpina sargāt gaisa telpu virs Baltijas valstīm

NATO
Pēc aco.nato.int materiāliem
lidmašīna
Foto: Foto: aco.nato.int

Kopš septembra sākuma Portugāles Gaisa spēki ar četrām patruļlidmašīnām - iznīcinātājiem „F-16” -  ir vadošā valsts patrulēšanas operācijā NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm. Tajā iesaistītas arī četras Kanādas Karalisko Gaisa spēku lidmašīnas „CF-188”, kas arī izvietotas Šauļos, Lietuvā. Savukārt Vācijas Gaisa spēku „Eurofighter Typhoon” ir izvietoti Emari, Igaunijā, bet Nīderlandes Gaisa spēku iznīcinātāji „F-16” – Malborkā, Polijā.

Kopš septembra veicot 30 kaujas lidojumus, NATO turpina sargāt gaisa telpu virs Baltijas valstīm 24/7 režīmā

2014. gada aprīlī Ziemeļatlantijas padome aicināja sabiedrotos stiprināt gaisa patrulēšanas spējas pie Alianses austrumu robežas. Šī – Portugāles vadītā - ir otrā palielinātā Baltijas patrulēšanas operācijas rotācija.

„Portugāles Gaisa spēki ir pagodināti piedalīties patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm, kurā piedalāmies jau otro reizi,” uzsver pulkvežleitnants Karloss Laurenso (Carlos Lourenço), Portugāles Gaisa spēku kontingenta komandieris Šauļos. „Šī sadarbība ir labs piemērs, kā demonstrēt sabiedroto iesaisti Eiropas drošības nodrošināšanā.”

Kontingenta komandieris norāda, ka šajā operācijā dažādu sabiedroto valstu Gaisa spēku karavīriem ir lieliska iespēja uzlabot sadarbību un savietojamību, kuru var uzlabot tikai praktiski.

 Tiklīdz NATO gaisa telpai tuvojas neidentificēta lidmašīna, gaisā paceļas patruļlidmašīnas, lai pārtvertu, identificētu un pavadītu šo lidmašīnu.

Kopš septembra sākuma četru NATO dalībvalstu, kas piedalās šajā operācijā, lidmašīnas ir pacēlušās gaisā jau 30 reižu, lai veiktu kaujas lidojumus.

„NATO ir uzlabojusi savas gaisa telpas aizsardzības spējas, un mēs turpināsim tās uzlabot arī turpmāk,” sacīja ģenerālis Frenks Gorencs, Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecības komandieris. „Operācija, kuru īstenojam NATO gaisa telpā virs Baltijas valstīm, prasa augstu gatavību un izcilu savietojamību. Gaisa spēku pavēlniecība kopā ar Apvienoto Gaisa operāciju centru Uedemā, Vācijā, un reģionālo gaisa telpas novērošanas koordinācijas centru Karmelavā, Lietuvā, esam pierādījuši, ka NATO patruļlidmašīnas ir gatavas divdesmit četras stundas dienā un septiņas dienas nedēļā pārtvert jebkuru lidaparātu, kas nesankcionēti pietuvojas NATO gaisa telpai.”

 Pēdējā laikā vērojamā Krievijas militāro lidojumu aktivizēšanās Eiropas gaisa telpā liecina par Maskavas vēlmi parādīt Rietumiem sevi "kā lielvaru", uzskata NATO spēku virspavēlnieks Eiropā ģenerālis Filips Brīdlovs.

Tiekoties ar žurnālistiem, viņš atzinis, ka šādas aktivitātes vieš bažas un nevairo drošību un stabilitāti. Lai gan Krievijas kara aviācijas aktivitāšu pieaugums gaisa telpā virs Eiropas novērots visa aizvadītā gada laikā, tomēr pagājušajā nedēļā Maskava pirmo reizi sūtījusi savas lidmašīnas lielākās grupās, kamēr iepriekš tās parasti lidojušas pa vienai vai divām.

NATO 29.oktobrī paziņoja, ka pēdējo divu dienu laikā Eiropas gaisa telpā konstatētas četras Krievijas militāro lidmašīnu grupas, kas "veikušas būtiskus militāros manevrus".

 "Šie liela mēroga Krievijas lidojumi liecina par neparastu aktivitātes līmeni Eiropas gaisa telpā,"  norādīja Ziemeļatlantijas alianse.

Lidmašīnas, starp kurām bija stratēģiskie bumbvedēji, iznīcinātāji un degvielas uzpildīšanas lidmašīnas, tika pamanītas virs Baltijas jūras, Ziemeļjūras un Atlantijas okeāna, kā arī Melnās jūras otrdien un trešdien.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tādējādi radot apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu satiksmei.

Pēc Portugāles rotācijas vadību šajā operācijā 2015. gada sākumā uzņemsies Itālijas Gaisa spēki ar „Eurofighter Typhoon”, kas tiks izvietoti aviācijas bāzē Šauļos. No turienes operāciju atbalstīs Polijas Gaisa spēki ar iznīcinātājiem „MiG-29”, bet no Emari, Igaunijā, - Spānijas Gaisa spēki ar „Eurofighter Typhoon”.

Dalies ar šo ziņu