Jaunais NATO ģenerālsekretārs nosauc darbības prioritātes

NATO
Pēc nato.int materiāliem
Stoltenbergs stājas amatā
Foto: Foto: nato.int

Jenss Stoltenbergs, stājoties NATO ģenerālsekretāra amatā, pateicās visām 28 NATO dalībvalstīm par izrādīto uzticību, kā arī slavēja Andersa Foga Rasmusena padarīto darbu pēdējo piecu gadu laikā.

Jaunais NATO ģenerālsekretārs nosauc darbības prioritātes

„Tas patiesi ir liels gods pārņemt NATO – pasaulē veiksmīgākās alianses ģenerālsekretāra amatu,” sacīja J.Stoltenbergs.

Savas uzrunas laikā J. Stoltenbergs norādīja, ka mēs saskaramies ar nopietniem izaicinājumiem, no kuriem daļa ir mums pazīstami, bet daļa – jauni, taču mūsu demokrātijām ir jāturpina pieņemt ikvienu izaicinājumu.

„Austrumu pusē pamiers Ukrainā sniedz iespēju, taču Krievija saglabā savu spēju destabilizēt Ukrainu. Tāpat arī Krievija joprojām pārkāpj starptautiskās tiesības,” raksturojot izaicinājumus alianses austrumu apkaimē, norādīja J.Stoltenbergs.

Vienlaicīgi viņš uzsvēra: „Nestabilitāte izplatās mūsu dienvidu kaimiņvalstīs. Starptautiskā koalīcija, tai skaitā NATO sabiedrotie, veic izšķirošas darbības pret teroristisko grupējumu „Islāma valsts”.”

Stoltenbergs paziņoja, ka NATO stiprināšana būs viena no viņa galvenajām prioritātēm - līdz ar NATO kaimiņu reģionu stabilitātes saglabāšanu un stipru attiecību saglabāšanu starp Eiropu un Ziemeļameriku.

Vissvarīgākais NATO uzdevums ir aizsargāt tās dalībvalstis pret uzbrukumu. Ziemeļatlantijas līguma 5.paragrāfs ir mūsu alianses stūrakmens. J.Stoltenbergs norādīja, ka šodienas izaicinājumu kontekstā pasaulei ir nepieciešama NATO, kas ir gan politiski, gan militāri spēcīga.

Runājot par spēcīgu NATO, kas spējīga reaģēt uz jebkuru izaicinājumu, J.Stoltenbergs atgādināja, ka uz rotācijas pamata tiks uzturēta nepārtraukta klātbūtne alianses austrumu daļā.

„Tik ilgi, cik būs nepieciešams, tupināsies NATO patruļas virs Baltijas, patruļas Baltijas un Melnajā jūrā, kā arī spēku rotācija Austrumeiropā, lai piedalītos mācībās,” runājot par NATO klātbūtni Austrumeiropā, norādīja NATO ģenerālsekretārs.

J.Stoltenbergs norādīja, ka, lai demonstrētu, ka NATO ir apņēmusies atturēt jebkāda veida agresiju, tiek veidoti ļoti paaugstinātās gatavības reaģēšanas spēki,” kas nozīmē, ka būs iespējams šos spēkus izvietot dažu dienu laikā.

„Ukrainas krīze, ko izraisījusi Krievijas militārā intervence, ir Eiroatlantiskās drošības galvenais izaicinājums,” runājot par situāciju Ukrainā, norādīja jaunais NATO ģenerālsekretārs.

„NATO nemeklē konfrontāciju ar Krieviju, bet mēs nemeklēsim kompromisus par principiem, uz kuriem tiek balstīta Eiropas un Ziemeļatlantijas drošība.”

Attiecībā uz Ukrainu, J.Stoltenbergs atgādināja, ka NATO sāks ieviest Velsas samita laikā izveidotos trasta fondus, lai sniegtu atbalstu Ukrainai četrās jomās: kiberdrošības, loģistikas, komandas un kontroles, kā arī ievainoto karavīru rehabilitācijā.

„Mūsu veiktā starptautiskā operācija Afganistānā ir apvienojusi ceturto daļu pasaules valstu – 50 valstis lielākajā koalīcijā jauno laiku vēsturē,” sacīja J.Stoltenbergs, runājot par NATO iesaisti Afganistānā.

„Gatavojoties noslēgt kaujas misiju Afganistānā vienlaicīgi tiek atvērta jauna nodaļa, tādēļ es atzinīgi vērtēju NATO-Afganistānas vienošanās parakstīšanu.”

J.Stoltenbergs paskaidroja, ka noslēgtā vienošanās sniedz nepieciešamo juridisko ietvaru, lai uzsāktu jauno operāciju – sākot ar janvāri trenēt, konsultēt un sniegt atbalstu Afganistānas drošības spēkiem.

„NATO joprojām ir svarīgākais transatlantiskais forums drošības konsultācijām un sadarbībai,” uzsvēra J.Stoltenbergs. „Atkal un atkal vēsture mums māca, ka saite starp Eiropu un Ziemeļameriku ir obligāti nepieciešama.”

Lai nodrošinātu to, ka saite starp Eiropu un Ziemeļameriku saglabājas, aliansē nepieciešams ieguldīt gan politiski, gan finansiāli.

„Velsas samitā mēs vienojāmies mainīt tendenci samazināt aizsardzības budžetus un tos palielināt turpmāko desmit gadu laikā,” atgādināja NATO ģenerālsekretārs, runājot par finansējumu aizsardzībai. „Katru gadu mēs pārskatīsim progresu. Mēs saglabāsim šo jautājumu turpmāko samitu un aizsardzības ministru dienaskārtībā.”

Dalies ar šo ziņu