Rasmusens: Mana lielākā nožēla ir Putina Krievija

NATO
Pēc independent.co.uk materiāliem
Rasmusens
Foto: Foto: nato.int

Pasaule ir stipri atšķirīga no tās, kāda tā bija tad, kad es kļuvu par NATO ģenerālsekretāru pirms pieciem gadiem. Izaicinājumi, ar kuriem mēs sastopamies, ir lielāki un krietni sarežģītāki, nekā tie jebkad ir bijuši kopš Aukstā kara beigām. Tos vada spēki, kas rada izaicinājumus mūsu brīvībai un neatzīst mūsu demokrātiskās vērtības.

Rasmusens: Mana lielākā nožēla ir Putina Krievija

Dažādu krīžu ieskautai, NATO arvien ciešāk jāstrādā ar saviem līdzīgi domājošajiem partneriem visā pasaulē, lai aizstāvētu uz likumiem balstīto globālo kārtību, uz kuras pamatiem esam būvējuši mieru un labklājību.

Barbariskais ekstrēmisms, kuru virza tā sauktā „Islāma valsts” (Islamic State), kas kā vēzis ir izplatījusies pār Irākas un Sīrijas valstu robežām. Mēs esam redzējuši šausminošas darbības, kas vērstas pret sievietēm un bērniem, etniskajām un reliģiskajām kopienām, kā arī rietumvalstu iedzīvotājiem. Daži no mūsu valstu iedzīvotājiem ir pievienojušies šim teroristu grupējumam un var atgriezties kādu, šeit mājās radot mums potenciālus draudus.

Ar šādām grupām nav iespējams dialogs. Tās ir jāsagrauj un jāsakauj, tādēļ es atbalstu ASV pieņemto lēmumu neatlaidīgi virzīt uz priekšu starptautisko koalīciju, ieskaitot, Lielbritāniju un citus sabiedrotos Eiropā, kā arī partnerus reģionā. Sagaidu, ka arī turpmāk vērosim koalīcijas pieaugumu.

Visi NATO sabiedrotie ir vienoti pret terorismu. Tāpēc mūsu pēdējā samita laikā Velsā vienojāmies strādāt cieši kopā, lai atbalstītu Irāku cīņā pret „Islāma valsti”, kā arī vienojāmies par apmainīšanos ar informāciju par ārvalstu cīnītājiem, kas atgriežas atpakaļ.

Mēs arī apņēmāmies sniegt atbalstu Irākai efektīvāku drošības spēku veidošanā, ja jaunā valdība prasīs mūsu palīdzību. Cīnoties ar „Islāma valsti” būs nepieciešama valstu sadarbība vairāku gadu garumā.

Mūsu austrumu kaimiņvalstīs Krievija ir nodemonstrējusi absolūtu nevērību pret starptautisko likumdošanu un brutālu apņēmību ievilkt robežas, izmantojot spēku. Sākot no Moldāvijas līdz Gruzijai un tagad Ukrainā, Krievija ir pielietojusi ekonomisko, politisko, propagandas un militāro spiedienu sajaukumu, lai radītu nestabilitāti un sekmētu asu konfliktu veidošanos, kurus tā var iesaldēt pēc savas vēlēšanās. Maskavas ģenerālplāns ir neļaut kaimiņiem izvēlēties savu ceļu, lai tā varētu atjaunot agrāko ietekmes sfēru.

Krievijas uzvedība ir mana dziļākā vilšanās pēdējo piecu gadu laikā.

2009. gada septembrī, savā pirmajā runā, kļūstot par NATO ģenerālsekretāru, fokusējos uz stratēģiskās partnerības rašanu ar Krieviju. Tobrīd es to redzēju kā vēsturisku iespēju, kuru mana paaudze nevar laist garām.

Bet, kamēr mēs attīstījām savu praktisko sadarbību kopīgā cīņā pret terorismu, narkotikām un pirātismu, mēs nekad nevienojāmies par pretraķešu aizsardzību. Krievijas agresija pret Ukrainu ir apšaubījusi mūsu redzējumu par vienotu, brīvu un mierā esošu Eiropu. Neskatoties uz mūsu pūlēm kopš komunisma sabrukuma, Krievija acīmredzami uzlūko NATO nevis kā partneri, bet kā ienaidnieku.

Kamēr Krievija nemainīs savu uzvedību, nebūs iespējama agrākā sadarbība un es sagaidu, ka sadarbība ar Maskavu tuvākajā nākotnē būs ievērojams izaicinājums.

Velsā mēs veicām nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu, ka NATO ir gatava rīkoties ātri un konkrēti, lai aizstāvētu savus sabiedrotos no draudiem jebkurā virzienā.

Ar vairāk lidmašīnām gaisā, vairāk kuģiem jūrā un vairāk karavīriem uz zemes, mēs nodrošināsim pastāvīgu klātbūtni Austrumeiropā.

Mēs arī veidojam ļoti augstas gatavības spēku, kas dažu dienu gatavs reaģēt uz krīzi, kas rastos austrumos vai dienvidos.

Noslēdzot savu termiņu, zinu, ka atstāju NATO spēcīgāku, nekā tā bija, kad stājos amatā. Mūsu bruņotie spēki ir daudz efektīvāki un ciešāk saistīti, nekā jebkad agrāk. Piedaloties operācijās Afganistānā un Lībijā, viņi ir parādījuši ievērojamas prasmes un drosmi. Mēs arī stiprinām aizsardzību pret raķešu uzbrukumiem un kiberuzbrukumiem.

Šobrīd NATO ir vairāk starptautiski saistīta, sadarbojoties ar vairāk nekā 40 partneriem un organizācijām visā pasaulē. Afganistānā mēs izveidojām lielāko koalīciju jauno laiku vēsturē, kā arī vairāki partneri plāno pievienoties mūsu jaunajai misijai, lai apmācītu, konsultētu un sniegtu palīdzību Afganistānas spēkiem sākot ar nākamā gada janvāri.

Veicot vairāk operācijas, nekā jebkad agrāk, esam pārveidojušies un pilnveidojušies.

Šodien NATO ir spējīgāka, ātrāka un daudz elastīgāka. Tā ir alianse, kurā ir vērts ieguldīt. Laikā, kad stājamies pretī tuvākiem un tālākiem izaicinājumiem, saprotam, ka mūsu drošību nevar pieņemt par pašsaprotamu – tā nenāk bez maksas un mūsu brīvība ir jāaizstāv.

Dalies ar šo ziņu