Komodors Minderhauds: NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa paliks Baltijas jūras reģionā visu gadu

NATO
Sargs.lv
NATO kuģu grupa
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Pagājušonedēļ Rīgā ieradās pieci NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) kuģi – to skaitā apgādes kuģis „Elbe”, kas 26. maijā kļuva par flagmaņkuģi, Vācijai pārņemot grupas vadību.

Komodors Minderhauds: NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa paliks Baltijas jūras reģionā visu gadu

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupu kopš aprīļa beigām komandēja jūras kapteinis Eiriks Oterbu (Eirik Otterbu), šajā grupā ietilpa Norvēģijas Jūras spēku atbalsta (štāba) kuģis “Valkyrien”, kas vadīja Nīderlandes mīnu kuģi “Makkun”, Beļģijas mīnu kuģi “Bellis”, Norvēgijas mīnu kuģi “Otra” un Igaunijas mīnu kuģi “Admiral Cowan”.

Komandieru maiņas ceremonijā jūras kapteini E.Oterbu NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas komandiera amatā nomainīja jūras kapteinis Ginters Brasels (Gunther Brassel).

„Ir liels gods komandēt vienu no NATO pastāvīgajām jūras pretmīnu grupām, bet tas ir bijis arī smags darbs, jo mēs atjaunojām grupas darbību, kas bija uz laiku pārtraukta. Man bija liels prieks būt grupas komandierim un es labprāt turpinātu šo darbu, bet esmu pārliecināts, ka grupa būs labās rokās, komandvadību pārņemot jūras kapteinim Ginteram Braselam,” uzsvēra jūras kapteinis Eiriks Oterbu (Eirik Otterbu).

Ceremoniju vadīja NATO Jūras spēku pavēlniecības štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos komodors Ariāns Minderhouds (Arian Minderhoud) no Nīderlandes Karaliskajiem Jūras spēkiem.

NATO 1. pastāvīgās jūras pretmīnu grupas darbība tika atjaunota pirms piecām nedēļām Ķīlē, lai atbalstītu Baltijas valstis un pierādītu NATO ieguldījumu dalībvalstu drošībā. Tā ir arī iespēja mums būt gatavībā, lai kādi izaicinājumi mūs gaidītu.

„Pildīt dienesta pienākumus un mācīties kopā starptautiskā vidē NATO Jūras spēku jūrniekiem ir ļoti būtiski, jo tieši ciešā sadarbība ir NATO lielākais spēks, un to mēs demonstrējam pārējai pasaulei. Mūsu uzdevums ir parādīt apņēmību, vienmēr būt gataviem un uzlabot starptautisko sadarbību,” uzsver komodors A.Minderhouds.

„Pirms piecām nedēļām, kad izgājām no Ķīles, mūsu grupā bija pieci kuģi, kas ir ievērojams spēks, bet es paredzu, ka pakāpeniski mūsu grupai pievienosies arī citas valstis un daudz vairāk kuģu, un tieši tāds ir mūsu virsuzdevums – strādāt kopā un piedalīties mācībās kopā. Mēs to esam darījuši jau pēdējos 20 – 30 gadus. Operācijas, kurās mēs esam piedalījušies – to skaitā vēsturisko mīnu iznīcināšanas mācībās „Open Spirit” un līdzīgās mācībās Ziemeļjūrā – palīdz mazināt draudus kuģniecībā un attīrīt jūras dzelmi no sprādzienbīstamiem priekšmetiem,” piebilst komodors.

Komodors A. Minderhouds norāda, ka, pildot dienesta pienākumus Baltijas jūrā, viņi apmeklē nozīmīgākās ostas šajā reģionā – ne tikai tāpēc, lai apliecinātu, ka NATO ir gatava sniegt Baltijas valstīm atbalstu, bet arī tāpēc, lai kuģa komanda varētu atpūsties un veikt loģistikas uzdevumus. Viens no starptautiskās kaujas grupas uzdevumiem ir ne tikai dienests jūrā, bet arī vizītes ostas pilsētās, lai dažādu valstu iedzīvotājiem būtu iespēja  pārliecināties par NATO klātbūtni reģionā, redzēt Jūras spēku jūrniekus un starptautisko floti savā ostā.

NATO uzdevums šobrīd ir pārliecināt visas dalībvalstis, ka NATO demonstrē savas spējas un apņēmību aizsargāt savas dalībvalstis, kas ir aktuāli arī Ukrainas krīzes kontekstā.

Par to, kādas aktivitātes ir veicamas, vienojās Ziemeļatlantijas padome un NATO militārā komiteja  augstākajā līmenī, un tāda ir visu dalībvalstu apņemšanās. Tas nozīmē, ka tika aktivizēta ne tikai NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa, bet arī NATO valstu Sauszemes spēku un Gaisa spēku karavīri, kas iesaistījās dažādās mācībās reģionā.

No 27. maija NATO 1.pastāvīgš jūras pretmīnu grupa trenēsimies kopā ar zviedriem. „Zviedrija nav NATO dalībvalsts, bet mums ir ļoti nozīmīgi sadarboties ne tikai ar dalībvalstīm, bet arī ar partnervalstīm. Mums ir kuģi no Baltijas valstīm, no Polijas, Nīderlandes un Vācijas, kas ļauj mums rīkot pietiekami plašu sadarbību,” stāsta komodors A.Minderhauds. „Mēs  noteikti veiksim manevrēšanas vingrinājumu un kuģošanas prasmes treniņu. Mēs jau tikko sadarbojāmies ar Zviedrijas kuģiem vēsturisko mīnu meklēšanas un iznīcināšanas mācībās „Open Spirit”, kur piedalījās 25 kuģi no dažādām valstīm, no NATO valstīm un partnervalstīm, kas ir ievērojams spēks. Turklāt mācību laikā mēs ne tikai identificējām mīnas un torpēdas, mēs tās arī iznīcinājām, kas palīdz padarīt reģionu drošāku.”

Ir plānots, ka NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa paliks šajā reģionā visu gadu un, iespējams, arī 2015. un 2016. gadā. Ne vienmēr šie kuģi uzturēsies Baltijas jūrā, tie var doties, piemēram, uz Ziemeļatlantijas okeānu, lai piedalītos mācībās, bet tie noteikti atradīsies Ziemeļeiropā, lai parādītu NATO ieguldījumu drošības stiprināšanā.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Filips Brīdlovs aktivizēja pretmīnu grupas darbību 9. aprīlī, pamatojoties uz Ziemeļatlantijas padomes iepriekš pieņemto lēmumu pastiprināt kolektīvās drošības un spēku klātbūtnes pasākumus, šādi reaģējot uz krīzi Ukrainā. Pretmīnu grupas darbība īslaicīgi – kopš janvāra – bija apturēta.

Dalies ar šo ziņu