Latvija iegūst otro vietu kiberaizsardzības mācībās "Locked Shields 2014"

NBS
Nozare.lv
kibervienības logo
Foto: Foto: Gatis Dieziņš

Latvijas kiberdrošības speciālisti, kas darbojās komandā kopā ar kolēģiem no Čehijas, ieguvuši otro vietu kiberaizsardzības mācībās "Locked Shields 2014”.

Latvija iegūst otro vietu kiberaizsardzības mācībās "Locked Shields 2014"

22. maijā noslēdzās starptautiskās kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2014", kurās Latviju pārstāvēja CERT.LV un Zemessardzes Kiberaizsardzības vienības pārstāvji. Spraigā 12 komandu cīņā Latvijas-Čehijas apvienotā komanda ieguva otro vietu.

Pirmo vietu ar salīdzinoši nelielu pārsvaru ieņēma Polijas komanda.

"Locked Shields 2014" ir NATO Kiberaizsardzības centra organizētas aizsardzības mācības, kurās piedalījās apmēram 300 dalībnieki no 17 valstīm, tajā skaitā no Latvijas. Divu dienu laikā 12 komandas no visas Eiropas aizstāvējās pret uzbrūkošo komandu, gūstot iespēju piedalīties unikālā aizsardzības treniņā.

Mācību mērķis ir apmācīt IT speciālistu komandas, lai tās spētu atklāt un novērst liela mēroga kiberuzbrukumus, kā arī apstrādāt drošības incidentus. Mācību scenārijs ir fiktīvs, un notikumi risinās speciāli veidotā vidē, pielietojot reālas uzbrukumu un aizsardzības metodes, lai sniegtu iespēju dalībniekiem testēt savas spējas pie nosacījumiem, kas pastāv reālajā dzīvē.

12 mācību aizsargkomandas jeb zilās komandas bija no Igaunijas, Somijas, NCIRC (NATO Computer Incident Response Capability), Itālijas, Spānijas, Vācijas-Nīderlandes (apvienotā komanda), Turcijas, Latvijas-Čehijas (apvienotā komanda), kā arī Ungārijas, Francijas, Polijas un Austrijas-Lietuvas (apvienotā komanda).

"Locked Shields 2014" mācības organizē NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence). Mācības tiek organizētas kopš 2012. gada.

NATO Kiberaizsardzības izcilības centrs ir starptautiska militārā organizācija, kas atrodas Tallinā, Igaunijā. Tas ir izpētes un mācību centrs, kura mērķis ir uzlabot kapacitāti, sadarbību un informācijas pieejamību NATO dalībvalstu vidū kiberdrošības jomā.

Dalies ar šo ziņu