Igaunijā sākas apjomīgas NATO mācības “Steadfast Javelin 1”

NATO
Pēc nato.int.materiāliem
NATO mācības
Foto: Foto: nato.int

16. maijā Igaunijā sākas apjomīgas NATO mācības “Steadfast Javelin 1”, kurās plānots pārbaudīt dalībvalstu bruņoto spēku sadarbības spējas, kā arī uzturēt NATO gatavību un kaujas spējas.

Igaunijā sākas apjomīgas NATO mācības “Steadfast Javelin 1”

“Steadfast Javelin 1” mācības pierāda NATO stingro apņemšanos garantēt kolektīvās aizsardzības principu Baltijas reģionā. Esmu gandarīts uzņemties vienību komandēšanu, kas piedalās šajās mācībās. Nav šaubu, ka Alianse ir spēcīga, un NATO spēja apliecināt savām dalībvalstīm Vašingtonas līguma darbotiespēju ir mūsu rīcības centrā”, norāda Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā komandieris, ģenerālis Hanss-Lotārs Domroze.

Apmēram 6000 karavīru no Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Francijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Lielbritānijas un ASV piedalās mācībās, kas norisināsies līdz 23. maijam.

Mācību pamatā ir  fiktīvs scenārijs, kurā sabiedroto spēki atvaira uzbrukumu Igaunijai.

Mācību dalībnieki Igaunijā ieradās jau 5.maijā, lai piedalītos ikgadējās Igaunijas mācībās “Kevadtorm 14” (“Pavasara vētra”), kas šogad ir apvienotas NATO vadītajām mācībām.

Mācību dalībnieku vidū ir sauszemes spēku karavīri un izlūkošanas vienības, inženieri, iznīcinātāji, pretgaisa aizsardzības vienības, kā arī kiberdrošības komanda.

Ziemeļatlantijas padome 16. aprīlī vienojās par papildu militāriem pasākumiem, lai stiprinātu NATO kolektīvās aizsardzības spējas Ukrainas notikumu kontekstā. Šie pasākumi ietver papildus mācības, aizsardzības plānu pielāgošanu, kā arī atbilstošu spēku izvietošanu.

Dalies ar šo ziņu