Patrulēšanu Baltijas gaisa telpā pārņem Polija, to atbalstīs citas NATO valstis

NATO
BNS
Polijas lidmašīnas
Foto: Foto: nato.int

NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas operāciju 1. maijā rotācijas kārtībā no ASV pārņēma Polijas gaisa spēki, taču tos atbalstīs arī Dānijas, Lielbritānijas un Francijas iznīcinātāji.

Patrulēšanu Baltijas gaisa telpā pārņem Polija, to atbalstīs citas NATO valstis

Patrulēšanas operācijas pārņemšanas ceremonija notika Lietuvas Gaisa spēku aviācijas bāzē Šauļos, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrija.

Jau ziņots, ka otrdien Šauļos ieradās četri Polijas gaisa spēku iznīcinātāji "MiG-29".

Lai pastiprinātu operāciju, Polijai palīdzēs četri Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji "Typhoon", kas aviācijas bāzē Šauļos ieradās pirmdien.

Savukārt trešdien Igaunijas Gaisa spēku bāzē Emari ieradās četri Dānijas gaisa spēku iznīcinātāji  "F-16", kas arī piedalīsies NATO patrulēšanas operācijā Baltijas valstu gaisa telpā. Līdz ar to Emari kļūs par otro NATO gaisa spēku bāzi Baltijas valstī. Līdz šim patrulēšanas operācijas iznīcinātāji bija izvietoti tikai aviācijas bāzē Šauļos Lietuvā.

Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzībā nepieciešamības gadījumā būs gatavi iesaistīties arī četri iznīcinātāji "Rafale" no Francijas, kas būs izvietoti Polijā.

Iepriekš Baltijas valstu gaisa telpā patrulēja četri NATO iznīcinātāji, ko rotācijas kārtībā nomainīja dažādās alianses dalībvalstis, tomēr saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā NATO pastiprināja operāciju un kopš 6.marta tajā piedalījās desmit ASV iznīcinātāji "F-15". Savienotās Valstis patrulēšanas operāciju pārņēma 3.janvārī ar četriem iznīcinātājiem.

Dalies ar šo ziņu