NATO ģenerālis: 5. pants ir iekalts akmenī

NATO
LETA, Sargs.lv
Bredšovs
Foto: Foto: Normunds Mežiņš

NATO līguma 5. pants ir iekalts akmenī, taču, NATO palielinot klātbūtni Baltijas reģionā, ir jāievēro līdzsvars, šodien žurnālistiem paziņoja NATO Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā komandiera vietnieks ģenerālis Adrians Bredšovs.

NATO ģenerālis: 5.pants ir iekalts akmenī

Ģenerālis vizītē Latvijā ir ieradies, lai diskutētu par NATO reakciju uz drošības vides izmaiņām Austrumeiropā. "Varam būt pārliecināti, ka NATO apņemšanās nodrošināt 5. pantu un kolektīvo aizsardzību ir iekalta akmenī. Šobrīd ir svarīgi diskutēt par plāniem un spējām, kā reaģēt uz šīm drošības izmaiņām un apliecināt sev, ka esam gatavi reaģēt uz jebkādiem draudiem", uzsvēra Bredšovs.

Vaicāts, vai NATO varētu vēl stiprināt savu klātbūtni Baltijas reģionā, ģenerālis atgādināja jau iepriekš minēto - ir trīs reizes palielinātas Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas spējas, palielināta jūras spēku klātbūtne, tāpat notiks gan iepriekš plānoti, gan jauni sauszemes spēku vingrinājumi. Ģenerālis norādīja, ka tas ir skaidrs signāls NATO klātbūtnei un saistībām šajā reģionā, kam ir aizsardzības raksturs. Tajā pašā laikā NATO, īstenojot šīs aktivitātes, ir jāievēro līdzsvars, lai neizraisītu pretreakciju un nepasliktinātu drošību.

"Mēs uzskatām, ka šobrīd spertie soļi ir atbilstoši tām drošības situācijas izmaiņām, kāda tā ir šobrīd. Tā ir ļoti skaidra indikācija par NATO saistībām šajā reģionā, taču mums ir jāievēro arī zināms līdzsvars, lai mūsu aktivitātes nevarētu tikt uztvertas kā apdraudējums," uzsvēra ģenerālis.

Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube žurnālistiem uzsvēra, ka ģenerāļa vizīte ir kārtējais apliecinājums tam, ka NATO ļoti nopietni uztver drošības situāciju pie NATO austrumu robežām. Graube ar ģenerāli vizītes laikā runās par to, kā veicināt sadarbību un kādi soļi jāveic drošības stiprināšanā. Viesojoties Latvijā, ģenerālis Adrians Bredšovs tikās arī ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni.

Pēdējās dienās Latvijā uzturējušās vairākas augstas ārvalstu bruņoto spēku amatpersonas. Pagājušajā nedēļā Latvijā bija ieradies ASV armijas Eiropā komandiera vietnieks ģenerālmajors Ričards Longo, Lietuvas Bruņoto spēku komandieris Arvīds Pocjus un Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris Riho Terrass. Savukārt vakar vizītē Latvijā ieradās NATO Militārās komitejas priekšsēdētāja vietnieks ģenerālleitnants Marks Šislers.

Dalies ar šo ziņu