Lietuvā ierodas četri Lielbritānijas iznīcinātāji

NATO
BNS
Lielbritānijas iznīcinātājs
Foto: Foto: nato.int

Četri Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji "Typhoons" no bāzes Linkolnšīrā pirmdien ieradās Lietuvas Gaisa spēku bāzē Šauļos valsts ziemeļos, lai piedalītos NATO operācijā Baltijas valstu gaisa telpā, kas ir pastiprināta saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Lietuvā ierodas četri Lielbritānijas iznīcinātāji

Britu "Typhoon" otrdien pievienosies četri Polijas iznīcinātāji "Mig-29", bet četri Dānijas iznīcinātāji "F-16" tiks izvietoti Igaunijā. Šie 12 iznīcinātāji no ASV 1. maijā pārņems patrulēšanas operāciju.

"Ir skaidrs, ka mēs esam šeit, lai saviem sabiedrotajiem Baltijas valstīs apliecinātu, ka mēs varam aizstāvēt viņu gaisa telpu, ja būs tāda nepieciešamība," žurnālistiem sacīja britu gaisa spēku vienības komandieris pulkvežleitnants Saimons Hjūlms.

Viņš piebilda, ka ir ieradušies 168 karavīri no Lielbritānijas, no kuriem daļa pabeigs pagaidu papildu angāru būvniecību. Četru iznīcinātāju vadīšanai uz operāciju ir nosūtīti seši piloti. Viņi rotācijas kārtībā mainīsies reizi mēnesī.

Līdz šim Baltijas valstu gaisa telpās patrulēja četri NATO iznīcinātāji, ko rotācijas kārtībā nomainīja dažādās alianses dalībvalstis, tomēr saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā NATO ir pastiprinājusi misiju un martā ASV uz patrulēšanas misiju kopumā nosūtīja desmit iznīcinātājus "F-15".

Oficiālā patrulēšanas operācijas veicēju maiņas ceremonija notiks trešdien, un ASV Gaisa spēku pārstāvji no Šauļiem prom dosies šīs nedēļas laikā.

Dalies ar šo ziņu