NATO pretmīnu grupas kuģi gatavojas operācijai Baltijā; jau maija sākumā ienāks Latvijas ūdeņos

NATO
Pēc mc.nato.int materiāliem
NATO kuģu grupa
Foto: Foto: nato.int

NATO 1.pastāvīgā jūras pretmīnu grupa (SNMCMG1), kas ir viena no četrām NATO Pastāvīgajām Jūras spēku grupām, pašlaik sākusi pulcēšanos Vācijas ostā Ķīlē, un tuvākajā laikā izies Baltijas jūrā, lai uzlabotu gan jūras satiksmes, tā arī  drošību reģionā.

NATO pretmīnu grupas kuģi gatavojas operācijai Baltijā; jau maija sākumā ienāks Latvijas ūdeņos

Pretmīnu kuģu grupas flagmanis ir Norvēģijas Jūras spēku atbalsta (štāba) kuģis “Valkyrien”, un tas vadīs Nīderlandes mīnu kuģi “Makkun”, Beļģijas mīnu kuģi “Bellis”, Norvēgijas mīnu kuģi “ Otra” un Igaunijas mīnu kuģi “Admiral Cowan”.

NATO Eiropas spēku virspavēlnieks ģenerālis Brīdlovs aktivizēja pretmīnu grupas darbību pirms nedēļas, pamatojoties uz Ziemeļatlantijas padomes iepriekš pieņemto lēmumu pastiprināt kolektīvās drošības un spēku klātbūtnes pasākumus, šādi reaģējot uz krīzi Ukrainā. Pretmīnu grupas darbība īslaicīgi – kopš janvāra – bija apturēta.

“SNMCMG1 šajā reģionā darbojas vairāk nekā 40 gadus,” teica ģenerālis Brīdlovs. “Grupas klātbūtne veicina reģionālo jūras drošību. Šajā spriedzes periodā mēs uzskatījām, ka ir pareizi SNMCMG1 izvietot Baltijas jūrā, kas ir daļa no plašākas NATO jūras, gaisa un sauszemes spēku darbības paketes. Mūsu nodoms nav eskalēt situāciju, bet gan parādīt mūsu Alianses stingro solidaritāti un palielināt savu gatavību."

Iepriekšējā nedēļā Norvēģijas Jūras spēku virsnieks Ēriks Otterbu, tiekoties ar NATO Jūras spēku pavēlniecības Nortvudā komandieri viceadmirāli Peteru Hudsonu, oficiāli pieņēma pretmīnu grupas vadību.

Atrodoties operācijā Baltijas jūrā, grupas kuģi apmeklēs vairākas ostas un piedalīsies iepriekš plānotās no Pirmā un Otrā pasaules kara palikušo sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas operācijās, tostarp jau maijā piedalīsies Latvijas vadītajās mīnu iznīcināšanas mācībās “Open Spirit”.

“SNMCMG1 ir ilgstoša darbības pieredze Baltijas jūrā, uzlabojot  drošību jūrā, samazinot kuģošanas, zvejniecības un vides piesārņojuma riskus,” teica viceadmirālis Hudsons. “Mūsu sabiedrotajiem Baltijā šī operācija rādīs arī ieguldījumu viņu drošībā.”

Mācības “Open Spirit” ir gadskārtējā Alianses programmas “Partnerattiecības mieram” operācija jūras mīnu un citu sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanai. Pretmīnu grupas kuģi kopā ar Baltijas un citu valstu kuģiem, kuru kopējais skaits sasniegs 27 kuģus, Latvijas piekrastē meklēs jūras mīnas, torpēdas un bumbas, kas Baltijas jūrā palikušas kopš Pirmā un Otrā pasaules kara.

Operācijas mērķis ir attīrīt kuģošanas ceļus, komunikāciju līnijas un zvejošanas rajonus no jūras dzelmēs palikušajiem sprādzienbīstamajiem priekšmetiem, tādējādi samazinot iespējamos riskus. Starptautiskā operācija palīdz pilnveidot sadarbību un savietojamību, taktiku un procedūras.

Pēdējo reizi mācības “Open Spirit” Latvijas teritoriālajos ūdeņos notika 2011. gadā, kad tajās piedalījās vairāk nekā 20 kuģu un 800 jūrnieku no 11 valstīm. Šogad plānotās mācības Latvijas vadība notiks jau septīto reizi.

Savukārt Baltijas valstu mīnu kuģu eskadras (BALTRON) un NATO 1.pastāvīgās jūras pretmīnu grupas kopējās mācībās „HOD OPS LVA”, Irbes jūras šaurumā notika 2012. gadā, kad  tika attīrītas 42 kvadrātjūdzes plaša teriorija, jūras dzelmē atrodot un iznīcinot 32 sprādzienbīstamus priekšmetus – 29 mīnas un trīs torpēdas.

NATO Pastāvīgās Jūras spēku grupas veido NATO Reaģēšanas spēku (NRF) jūras komponenti un darbojas kā Tūlītējas reaģēšanas spēki.

NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupa ir viena divām Alianses jūras komponenta daudznacionālām vienībām, kas speciāli izveidota mīnu iznīcināšanas operāciju veikšanai un NATO Reaģēšanas spēku sastāvā  ir spējīga nekavējoties veikt operācijas jebkurā vietā.

Arī vairāki Latvijas Jūras spēku flotiles kuģi ir bijuši iekļauti NATO 1. pastāvīgā jūras pretmīnu grupā. 2006. gadā šīs grupas sastāvā tika iekļauts kuģis „Namejs”, 2008. gadā – „Imanta”, bet 2009. gadā tās sastāvā darbojās kuģis „Tālivaldis”. Arī 2013. gadā Jūras spēku flotiles kuģis atradās NRF dežūrā.

Dalies ar šo ziņu