NATO paziņo par gaisa, jūras un sauszemes papildspēku izvietošanu dalībvalstīs Austrumeiropā

NATO
BNS
Rasmusens
Foto: Foto: nato.int

NATO izvietos gaisa, jūras un sauszemes spēkus Eiropas austrumos, tādā veidā reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā, trešdien paziņoja NATO ģenerālsekretārs Andress Fo Rasmusens.

NATO paziņo par gaisa, jūras un sauszemes papildspēku izvietošanu dalībvalstīs Austrumeiropā

"Šodien [trešdien] mēs vienojāmies par militāro pasākumu paketi," viņš sacīja žurnālistiem Briselē, kur notika NATO dalībvalstu vēstnieku sanāksme.

"Mums būs vairāk lidmašīnu gaisā, vairāk kuģu ūdenī, lielāka gatavība uz sauszemes," viņš paziņoja, piebilstot, ka alianses aizsardzības plāni tiks "pārskatīti un pastiprināti".

Tomēr Rasmusens atteicās precizēt, cik daudz karavīru vai bruņojuma tiks izvietots, tikai norādot, ka būs pietiekami, bet nepieciešamības gadījumā būs iespējams izvietot vēl vairāk sabiedroto spēku. Viņš uzsvēra, ka tāda rīcība ir "pretestība un saspīlējuma mazināšana" saistībā ar Krievijas agresīvo uzvedību.

NATO ģenerālsekretārs norādīja, ka "lidmašīnas, kas veic patrulēšanu Baltijas reģiona gaisa telpā, lidojumus veiks biežāk", savukārt sabiedroto kuģi tiks nosūtīti uz Baltijas jūru, Vidusjūras austrumiem un visur, kur būs nepieciešams".

Tāpat sabiedroto valstīs tiks izvietots papildu militārais personāls "ar mērķi paaugstināt mūsu gatavību, sagatavošanās un mācību veikšanai".

Rasmusens gan norādīja, ka pašlaik nav pieņemts lēmums par pastāvīgu militāro bāzu izveidi Baltijas valstīs. Uz žurnālistes no Latvijas jautājumu, vai sēdē tika runāts par ierosinājumu Baltijas valstīs izveidot pastāvīgas NATO bāzes, tostarp arī aviobāzes, NATO ģenerālsekretārs atbildēja, ka "šodien mēs lēmumus par tādiem jautājumiem nepieņēmām".

"Šodien mēs vienojāmies par pasākumu paketi, kas tiks īstenota nekavējoties. Tomēr darbs turpinās," viņš uzsvēra.

Rasmusens vairākkārt uzsvēra, ka visus pieņemtos plānus alianse "sāks īstenot nekavējoties". "Ja būs nepieciešams papildu soļi tiks sperti tuvākajās nedēļās un mēnešos," viņš piebilda.

Plāni "pilnībā atbilst mūsu starptautiskajām saistībām. Tie ir skaidrs signāls: NATO aizstāvēs ikvienu sabiedroto un aizsargāsies no jebkādiem draudiem mūsu drošībai", norādīja NATO ģenerālsekretārs.

Vienlaikus Rasmusens uzsvēra, ka NATO atbalsta politisku krīzes Ukrainā risinājumu, un mudināja Krieviju izbeigt situācijas Ukrainā destabilizāciju.

28 dalībvalstu veidotā alianse jau ir apturējusi lielāko daļu sadarbības un sarunu ar Krieviju. Tā arī ir pastiprinājusi gaisa patrulēšanas misiju uz alianses austrumu robežas Baltijas valstīs un veic izlūkošanas lidojumus virs Polijas un Rumānijas.

Dalies ar šo ziņu