ES izlēmusi sākt militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā

Konfliktu zonas
LETA--AFP
ES karavīri
Foto: Foto: AFP/Getty Images

Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņojusi, ka nekavējoties uzsāks sešu mēnešu militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā, lai novērstu arvien dziļāko krīzi, kas pārņēmusi šo valsti.

ES izlēmusi sākt militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā

ES militārās operācijas uzsākšanu atbalstījusi Eiropadome.

"Ir vitāli svarīgi pēc iespējas drīzāk atjaunot sabiedrisko kārtību, lai varētu atsākties politiskais pārejas process," paziņojusi ES augstākā pārstāve ārlietās Ketrina Eštone.

1000 kavīru lielie ES spēki - EUFOR RCA - palīdzēs aptuveni 2000 Francijas un 6000 Āfrikas Savienības operācijas karavīriem, cenšoties atjaunot drošību galvaspilsētā Bangi un radīt apstākļus humānās palīdzības piegādei, paredzot tālāk nodot šo uzdevumu ANO miera uzturēšanas operācijai vai Āfrikas valstu spēkiem.

ES operāciju, kas varētu izmaksāt 25,9 miljonus eiro, bija paredzēts sākt jau marta beigās, taču iecere aizkavējās.

Haoss Centrālāfrikas Republikā sākās, kad nemiernieku koalīcija "Seleka" ("Alianse") pagājušā gada 24.martā gāza prezidentu Fransuā Bozizē. Nemiernieki sagatavoja ceļu tam, ka valstī, kur vairums iedzīvotāju ir kristieši, pirmo reizi prezidenta amatā nokļūst viens no nemiernieku līderiem musulmanis Mišels Džotodija.

Viņš oficiāli izformēja grupējumu "Seleka", bet tā biedri - pārsvarā musulmaņu karotāji - sāka izlaupīt un dedzināt ciematus, kā arī slepkavot iedzīvotājus, kuri nebija aizbēguši.

Reaģējot uz šiem notikumiem, kristieši izveidoja savas zemessardzes vienības, kas sāka uzbrukt musulmaņiem.

Bažījoties par tālāku situācijas pasliktināšanos, Francija un Āfrikas Savienība nosūtīja uz CĀR savus karavīrus. Starptautiskā militārā operācija CĀR tiek īstenota, balstoties uz ANO mandātu.

Pakļaujoties Āfrikas līderu spiedienam, Džotodija 10. janvārī demisionēja. CĀR parlaments - Nacionālā pārejas padome - pagaidu prezidenta amatā iecēla Katerinu Sambu-Panzu.

Vardarbība, bailes no uzbrukumiem un pārtikas trūkums spiedis ceturto daļu valsts iedzīvotāju pamest savas mājas. ANO un palīdzības organizācijas aplēsušas, ka humānā palīdzība nepieciešama vismaz diviem miljoniem cilvēku.

Neskatoties uz Francijas un Āfrikas Savienības karavīru klātbūtni, vardarbība CĀR turpinās, un kristiešu zemessardzes vienības atriebjas musulmaņiem. ANO Bēgļu lietu pārvalde (UNHCR) atzinusi, ka sevišķi lielam riskam pakļauti tieši musulmaņi, kas valstī ir mazākumā.

Dalies ar šo ziņu