NATO aptur praktisko civilo un militāro sadarbību ar Krieviju

NATO
BNS/INTERFAX
NATO tikšanās
Foto: Foto: nato.int

NATO valstu ārlietu ministri otrdien sanāksmē Briselē nolēma apturēt visu praktisko civilo un militāro sadarbību ar Krieviju, saglabājot politisko dialogu.

NATO aptur praktisko civilo un militāro sadarbību ar Krieviju

"Mēs nolēmām apturēt visu praktisko sadarbību civilajā un militārajā jomā starp NATO un Krieviju," teikts pēc ministru tikšanās izplatītajā paziņojumā.

"Mūsu politiskais dialogs Krievijas un NATO padomē nepieciešamības gadījumā var tikt turpināts vēstnieku un augstākā līmenī, lai ļautu mums apmainīties uzskatiem pirmām kārtām un galvenokārt saistībā ar pašreizējo krīzi [Ukrainas dēļ]," sacīts paziņojumā.

Tajā teikts, ka alianses valstu ārlietu ministri "izvērtēs attiecības ar Krieviju nākamajā sanāksme jūnijā".

Dokumentā uzsvērts, ka NATO valstu ārlietu ministri vienprātīgi nosoda Krievijas rīcību un neatzīst Krimas pievienošanu Krievijai.

"Mēs aicinām Krieviju nekavējoties veikt pasākumus un atgriezties pie starptautisko tiesību un savu savstarpējo saistību izpildes, nekavējoties sākt patiesu dialogu, kas būtu vērsts uz politisku un diplomātisku risinājumu, pamatojoties uz cieņu pret starptautiskajām tiesībām un Ukrainas starptautiski atzītajām robežām," teikts paziņojumā.

Tajā norādīts, ka "pēdējos divdesmit gadus NATO konsekventi strādājusi, lai attīstītu ciešāku sadarbību un nostiprinātu savstarpējo uzticību ar Krieviju".

"Taču Krievija pārkāpa starptautiskās tiesības un savā rīcībā pārkāpa principus un saistības, kas ietverti Krievijas un NATO pamataktā un Romas deklarācijā," uzsver NATO valstu ārlietu ministri.

"Krievija rupji iedragājusi uzticību, uz kuras ir jābalstās mūsu sadarbībai,"  sacīts paziņojumā.

"Pašreizējā situācijā NATO ir spērusi soļus, lai demonstrētu solidaritāti un nostiprinātu savas spējas.. ātri reaģēt uz jebkādiem izaicinājumiem alianses drošībai," norāda ministri.

"Mēs turpināsim nodrošināt nepieciešamo un redzamo NATO saliedētības pastiprināšanu un uzticību savaldīšanai un kolektīvajai aizsardzībai pret jebkuriem agresijas draudiem attiecībā uz aliansi,"  uzsver NATO valstu ārlietu ministri.

Dalies ar šo ziņu