ES militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā vadīs ģenerālmajors Pontē

Sargs.lv

ES militāro operāciju Centrālāfrikas Republikā vadīs ģenerālmajors Pontē

Francijas Bruņoto spēku ģenerālmajors Filips Pontē 28.janvārī iecelts par Eiropas Savienības (ES) militārās operācijas Centrālāfrikas Republikā (CĀR) vadītāju.

Viņš sācis militārās operācijas (EUFOR RCA) operāciju plānošanu pēc tam, kad ANO Drošības padome otrdien pieņēma rezolūciju, kurā ES kontingentam atļauts "pielietot visu nepieciešamo spēku", lai aizsargātu civilistus konfliktu plosītajā valstī.

ES ārlietu ministri 20.janvārī vienojās nosūtīt 1000 karavīru, lai palīdzētu stabilizēt situāciju CĀR. Tā ir bloka pirmā lielā militārā operācija pēc sešu gadu pārtraukuma.

Operācijas mērķis ir garantēt drošus apstākļus CĀR galvaspilsētas Bangi apkaimē. Tā varētu ilgt līdz sešiem mēnešiem.

ES militārā operācija sniegs atbalstu franču un afrikāņu miera uzturētājiem. Perspektīvā tā varētu tikt nodota Āfrikas Savienībai.

Francijas sūtnis ANO Žerārs Aro otrdien sacīja, ka Drošības padomes rezolūcija par ES militāro operāciju ir "jauns posms" centienos palīdzēt CĀR izkļūt no konflikta, kurā dzīvību zaudējuši tūkstošiem cilvēku un kura dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 900 000.

"Abu kopienu starpā pastāv neticami liels aizvainojums un naids," sacīja diplomāts, runājot par konfliktu kristiešu un musulmaņu starpā, vienlaikus tomēr norādot - ir manāmas zīmes, ka stāvoklis uzlabojas.

ANO uzskata, ka tās militārajā operācijā CĀR būtu vajadzīgi vismaz 10 000 karavīru, sacīja Aro.

Sagaidāms, ka Āfrikas Savienības spēkos, kas jau tagad ir izvietoti CĀR, karavīru skaits sasniegs 6000. Tomēr Aro žurnālistiem sacīja, ka šis skaitlis "tagad tiek uzskatīts par pārāk mazu, jo, atklāti sakot, situācija ir ļoti, ļoti šausmīga, bet valsts ir milzīga. [ANO] sekretariāts patiesībā uzskata, ka nepieciešami ir vismaz 10 000 karavīru".

LETA--AFP


Dalies ar šo ziņu