ANO atbalsta ES militārās misijas nosūtīšanu uz Centrālāfrikas Republiku

Sargs.lv

ANO atbalsta ES militārās misijas nosūtīšanu uz Centrālāfrikas Republiku

ANO Drošības padome 28.janvārī vienbalsīgi apstiprināja rezolūciju, ar kuru Eiropas Savienības (ES) militārās operācijas karavīriem atļauts Centrālāfrikas Republikā (CĀR) pielietot spēku un draudēts ar sankcijām tiem, kas tiek vainoti slaktiņos un cilvēktiesību pārkāpumos.

ES grasās nosūtīt uz CĀR 600 karavīru, lai palīdzētu tur jau izvietotajiem afrikāņu un franču spēkiem novērst kristiešu un musulmaņu kaujinieku sadursmes.

Rezolūcijā atļauts papildspēkiem pielietot "visus nepieciešamos līdzekļus", lai CĀR, kas jau desmit mēnešus ir tuvu anarhijas stāvoklim, aizstāvētu mierīgos iedzīvotājus.

Rezolūcijā atļauts noteikt sankcijas pret tiem grupējumu vadoņiem, kas tiek vainoti slaktiņos un cilvēktiesību pārkāpumos. Tiesa gan, dokumentā nav nosaukti konkrēti cilvēki, pret kuriem sankcijas varētu tikt vērstas.

Rezolūcijā CĀR pagaidu valdība aicināta aktīvāk gatavot vēlēšanas.

Pārejas laika līgumā, kas noslēgts naidīgo pušu starpā, paredzēts, ka vēlēšanas sarīkojamas, vēlākais, nākamā gada februārī. Drošības padome norādīja, ka vēlēšanas, ja iespējams, jāsarīko jau 2014.gada otrajā pusē.

Francijas sūtnis ANO Žerārs Aro sacīja, ka rezolūcija ir "jauns posms" centienos palīdzēt CĀR izkļūt no konflikta, kurā dzīvību zaudējuši tūkstošiem cilvēku un kura dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest vairāk nekā 900 000.

"Abu kopienu starpā pastāv neticami liels aizvainojums un naids," sacīja diplomāts, runājot par konfliktu kristiešu un musulmaņu starpā, vienlaikus tomēr norādot - ir manāmas zīmes, ka stāvoklis uzlabojas.

ANO uzskata, ka tās militārajā operācijā CĀR būtu vajadzīgi vismaz 10 000 karavīru, sacīja Aro.

Sagaidāms, ka Āfrikas Savienības spēkos, kas jau tagad ir izvietoti CĀR, karavīru skaits sasniegs 6000. Tomēr Aro žurnālistiem sacīja, ka šis skaitlis "tagad tiek uzskatīts par pārāk mazu, jo, atklāti sakot, situācija ir ļoti, ļoti šausmīga, bet valsts ir milzīga. [ANO] sekretariāts patiesībā uzskata, ka nepieciešami ir vismaz 10 000 karavīru".

Pirmdien kļuva zināms, ka CĀR premjerministrs Andrē Nzapajekē izveidojis jaunu pārejas valdību. Valdības sastāvā ir septiņas sievietes un vismaz viens kristiešu zemessardzes pārstāvis.

Nzapajekē jaunās valdības sastāvu nosaucis tikai divas dienas pēc iecelšanas nemieru plosītās valsts premjera amatā.

Haoss CĀR sākās, kad nemiernieku koalīcija "Seleka" ("Alianse") pagājušā gada 24.martā gāza prezidentu Fransuā Bozizē.

Nemiernieki sagatavoja ceļu tam, ka valstī, kur vairums iedzīvotāju ir kristieši, pirmo reizi prezidenta amatā nokļūst viens no nemiernieku līderiem musulmanis Mišels Džotodija.

Viņš oficiāli izformēja grupējumu "Seleka", bet tā biedri - pārsvarā musulmaņu karotāji - sāka izlaupīt un dedzināt ciematus, kā arī slepkavot iedzīvotājus, kuri nebija aizbēguši.

Reaģējot uz šiem notikumiem, kristieši izveidoja savas zemessardzes vienības, kas sāka uzbrukt musulmaņiem.

Bažījoties par tālāku situācijas pasliktināšanos, Francija CĀR izvietoja 1600 karavīrus, savukārt Āfrikas Savienība - 4000 vīru.

Starptautiskā militārā operācija CĀR tiek īstenota, balstoties uz ANO mandātu.

Pakļaujoties Āfrikas līderu spiedienam, Džotodija 10.janvārī demisionēja. CĀR parlaments - Nacionālā pārejas padome - pagaidu prezidenta amatā iecēlis Katerinu Sambu-Panzu.

LETA--AFP

Dalies ar šo ziņu