Latvieši piedalās liela mēroga NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā

NATO
Pēc mil.ee materiāliem
Kibermācības
Foto: Foto: nato.int

26. novembrī Igaunijā sākas NATO rīkotas liela mēroga kiberaizsardzības mācības "Cyber Coalition" ("Kiberkoalīcija"), kas norisināsies līdz 28. novembrim. Tajās piedalīsies apmēram 400 cilvēku no 32 valstīm, lai pārbaudītu Ziemeļatlantijas alianses un tās partneru spēju cīnīties pret dažādiem kiberuzbrukumiem.

Latvieši piedalās liela mēroga NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā

Mācībās piedalīsies NATO štābs un alianses iestādes no visas Eiropas, 27 NATO dalībvalstu, kā arī partnervalstu Austrijas, Somijas, Šveces un Zviedrijas pārstāvji. Latviju pārstāvēs CERT.LV un bruņoto spēku pārstāvji. Eiropas Savienības (ES) un Jaunzēlandes pārstāvji piedalīsies šajās mācībās kā novērotāji.

Mācībās piedalīsies apmēram 400 informācijas tehnoloģiju (IT) ekspertu, tieslietu speciālistu un valdību amatpersonu. Vairāk nekā 100 dalībnieku to laikā atradīsies Igaunijas dienvidu pilsētā Tartu, bet pārējie trīs simti - 32 Eiropas valstīs.

Mācības notiks Igaunijas Nacionālās aizsardzības koledžas simulāciju centrā Tartu.

Mācību pamatā būs fiktīvs krīzes scenārijs, kurā visiem dalībniekiem jāatvaira simulēti kiberuzbrukumi valsts iestāžu datortīkliem. Eksperti IT un citās jomās apgūs ātru reaģēšanu uz kiberincidentiem, sadarbības koordinēšanu un kopīgu lēmumu pieņemšanu.

Igaunija kā valsts, kur notiks šīs mācības, nodrošinās vidi, centrālo pavēlniecību un infrastruktūru, kā arī atbildēs par loģistiku.

Šajos manevros Igaunijā piedalīsies aizsardzības spēku personāls, kā arī speciālisti no Aizsardzības ministrijas, Valsts informācijas sistēmas pārvaldes un NATO Izcilības centra sadarbībai kiberaizsardzības jomā.

"Cyber Coalition" ir NATO kiberaizsardzības mācības ar vislielāko dalībnieku skaitu. Pirmās no šīm mācībām notika 2008.gadā Beļģijas pilsētās Briselē un Monsā. Kopš 2009. gada tajās piedalās ne vien NATO iestādes, bet arī dalībvalstu pārstāvji.

Dalies ar šo ziņu