Ģenerālis Brīdlovs: Latvija ir gatava uzņemt vērienīgas militārās mācības

NATO
Ina Strazdiņa, Latvijas Radio Briselē
Brīdlovs
Foto: Foto: nato.int

Baltija un Latvija ir gatava NATO vērienīgākajām militārajām mācībām šajā reģionā, atzīst NATO spēku virspavēlnieks Eiropā, ģenerālis Filips Brīdlovs. No 2. līdz 9. novembrim Baltijas valstis un Polija kļūs par mācību epicentru ar vairāku citu valstu, piemēram, Itālijas, Vācijas, Nīderlandes, Beļģijas, Norvēģijas iesaistīšanos

Ģenerālis Brīdlovs: Latvija ir gatava uzņemt vērienīgas militārās mācības

NATO ir svarīgi šādās mācībās iekļaut tieši jaunākās partneres, saka ģenerālis Brīdlovs. Viņš arī norāda, ka tas atklāti skaidrots arī Krievijai.

- Kādēļ mācības „Steadfast Jazz" notiek tieši tagad? Jo kopš iepriekšējiem šāda veida NATO treniņiem ir pagājis krietns laiks.

Tam ir vairāki iemesli. Pirmkārt, mācībās pārbaudīs mūsu NATO ātrās reaģēšanas spēkus. Tie ir absolūti un augstā pakāpē gatavi, tehnoloģiski izcili un šīs mācības dos mums iespēju to vēlreiz apliecināt. Otrkārt, mums ir jāfokusējas uz mūsu spēku mācībām, tā kā mūsu misija Afganistānā mainās. Mēs tur saglabāsim krietni mazāku karavīru skaitu, un NATO būs jākoncentrējas uz šiem grūtajiem treniņiem, lai noturētu nemainīgu militāro spēju un gatavības līmeni.

- Daudzi vaicā, kādēļ šoreiz tik plašajām NATO mācībām ir izvēlētas Baltijas valstis.

Es arī dzirdu šo jautājumu, bet esmu ļoti priecīgs, ka mācības notiek Baltijā. Atklāti sakot, tas tika nolemts jau pirms vairākiem gadiem, tas ir trīs gadu cikls, un tagad mēs jau izvēlamies nākamo treniņu norises vietu. Ir ļoti labi strādāt kopā ar NATO jaunākajām partnervalstīm, īstenot mācības kādā no tām un citas jaunākās dalībnieces aicināt piepulcēties. Baltijas valstis ir brīnišķīgas namamātes un viss nevainojami iederas.

- Vai Baltijas valstis izrādīja lielāku iniciatīvu no savas puses?

Tas bija brīvprātīgi, tāpat kā tagad mums ir divas valstis, kuras brīvprātīgi grib uzņemties nākamo treniņu rīkošanu. Baltijas valstis piedāvāja šo iespēju un dara patiešām brīnišķīgu darbu, lai mācības noritētu nevainojami.

- Mēs redzam - ja ne visas, tad gandrīz visas 28 NATO dalībvalstis piedalīsies mācībās.

Gandrīz visas. Es neesmu drošs par precīziem skaitļiem, bet, ja nemaldos tad no 28 valstīm mācībās tādā vai citādā veidā piedalīsies 27. Tas ir labi. Tas ir tas, ko mēs vēlējāmies. Dažas, iespējams, nepiedalīsies pilnīgi visos treniņos, taču tas ir lielisks iznākums, un mācībās būs pārstāvēts krietns daudzums militāro spēku un tas ir ārkārtīgi svarīgi.

Valstīm, kuras piedalīsies mācībās, ir ļoti dažāda finanšu situācija. Piemēram, Latvija joprojām ir starp tām, kura neizpilda NATO prasības, jo mūsu aizsardzības budžets nav 2% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt, būs citas valstis, kuras ir bagātākas. Vai šīs atšķirības neatstās iespaidu uz kopējām mācībām?

Es nebūtu tik kritisks pret Latviju, jo tā piedāvā vietu mācību norisei. Štābs atradīsies Ādažu bāzē, un Latvija tiešām izpilda daudzās prasības, kas nepieciešamas šīm mācībām, un tas ir ļoti labi.

- Kad jūs ieradīsieties Ādažos?

Es tur ieradīšos mācību noslēgumā, bet precīzu dienu vēl nevaru pateikt.

- Taču jūs sekosiet līdzi procesam. Kā?

Atklāti sakot, es jau tagad piedalos šajās mācībās. Esmu piedalījies plānošanas un lēmumu procesā, izstrādājot mācību scenāriju un dodot rīkojumus apvienoto spēku štābam Brunsomā, Nīderlandē, no kurienes seko tālāka rīcība. Šajās mācībās katrs spēlē tikai sevi, lai pēc iespējas vairāk iemācītos un uzzinātu. Es būšu iesaistīts no sākuma līdz beigām.

- Pastāstiet lūdzu par šo mācību ģeogrāfiju. Kādas valstis vēl iesaistās, kur darbība notiek un, Latvija, ja nemaldos, ir viens no lielākajiem spēlētājiem?

Jā, tā ir. Apvienotais operāciju štābs, kas ir galvenais NATO reaģēšanas spēku štābs, būs Rīgā. Polijā, Dravsko Pomorskie mācību poligonā būs aktīvās kaujas mācības, treniņi būs arī Baltijas jūrā. Iesaistīta būs Ramšteinas gaisa spēku bāze Vācijā, Lietuvā atradīsies Itālijas apvienoto speciālo operāciju spēku štābs, piedalīsies Beļģijas, Monsas Sabiedroto spēku virspavēlniecības Eiropā štābs. Tāda kā mācību kontrole notiks no Stavangeras bāzes Norvēģijā un visbeidzot - NATO apvienoto spēku virspavēlniecības štābs Brunsumā, Nīderlandē. Tātad – fokuss uz Baltiju ar plašu citu NATO partneru piedalīšanos.

- Vai jūs lūdzu pastāstītu, kāds ir mācību scenārijs? Vai NATO spēki trenēsies uzbrukumam, vai kāda aizsardzībai?

Nē! Mēs cenšamies vingrināties. Mēs nevēršam šīs mācības ne uz vienu atsevišķu valsti vai valstu grupu. Mēs vēlamies, lai mūsu jaunākās NATO partneres sanāk kopā un trenējas izdomātam scenārijam ziemeļu - dienvidu virzienā. Šo treniņu mērķis - ir labi izvingrināties, risināt grūtas problēmas un situācijas, tikt ar tām galā un mācīties no paveiktā.

- Jūs būsiet Rīgā un, protams, bāzēsieties Ādažos. Tomēr, cik militārie cilvēki būs redzami sabiedrībai? Vai Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja redzēt daudz citu valstu formu ielās un dzirdēt pašas mācības? Lidmašīnas, piemēram?

Es domāju, ka cilvēki redzēs dažas nepazīstamas militārās formas, taču nedzirdēs nedz šaušanu, nedz bumbu sprādzienus. Tas nenotiks.

- Mēs esam dzirdējuši, ka teju visa NATO apvienoto spēku virspavēlniecība, kas šobrīd atrodas Nīderlandē, Brunsumā, pārcelsies uz Ādažiem. Vai tas jau ir noticis vai vēl esat procesā?

Es nezinu, vai pilnīgi visa bāze, taču tiešām liela daļa darbinieku būs Ādažos, tādēļ, ka šī ir viena no lietām, ko mācībās vēlamies pārbaudīt. Tā kā, jā, Apvienoto operāciju štābā būs lieli spēki.

- Jūs noteikti esat dzirdējis Krievijas negatīvo viedokli par šīm mācībām. Kā jūs strādājat ar Krieviju? Kā jūs cenšaties to iesaistīt šajā procesā?

Es zinu, ka jūsu valstī cilvēki bija nobažījušies par Krievijas rīkotajām mācībām „Zapad 2013" . Mēs ļoti daudz strādājām ar Krieviju gan šo, gan „Steadfast Jazz" mācību sakarā. Mēs uzaicinājām viņu novērotājus uz mūsu mācībām. Viņi uzaicināja mūsu novērotājus uz viņu mācībām. Tas, ko mēs cenšamies uzsvērt ir, ka valstīm ir jātrenējas un, kamēr tas notiek atbildīgi un caurspīdīgi, tā ir pozitīva lieta.

- Tātad Krievijas ģenerāļi atbrauks apskatīties mācības?

Mēs esam viņus uzaicinājuši. Vai viņi atbrauks vai nē, to redzēsim.

- Vai viņi ierastos Latvijā vai Polijā?

Kā jau sacīju, es īsti nezinu. Mēs esam viņus uzaicinājuši, bet atbildi vēl neesam saņēmuši.

- Bet vai jūs piedalījāties „Zapad 2013" mācību novērošanā Krievijā?

Es personiski un mans štābs nebijām, taču mēs bijām aicināti.

- Vai jums šķiet normāla šī retorika no Krievijas puses, ko daudz varam lasīt arī Krievijas medijos, ka mācības Baltijā ir sliktas un to mērķis ir Krievija?

Vai es uzskatu mācības „Zapad" par normālām? Es domāju, ka tās bija nedaudz par lielu, lai būtu normālas, un es esmu pārliecināts, ka tas patiešām rada bažas.

Taču Krievijai par NATO nebūtu jābažījas, jo mēs ļoti skaidri esam pateikuši, ka neorientējamies ne uz rietumu, ne austrumu virzienu, bet mēs iesaistām mācībās savus jaunākos partnerus. Es domāju, ka Krievijai par to nevajadzētu ļoti uztraukties.

- Ja mēs vēlreiz atgriežamies pie jautājuma par šo mācību ietekmi uz NATO nākotni, kādu iespaidu tās atstās uz organizācijas tēlu un arī tehniskajām iespējām?

Es par to jau mazliet runāju iepriekš. Pašlaik mums ir vairāk nekā 100 000 NATO dalībnieku, kas katru dienu dara īstus pienākumus Afganistānā, Vidusjūras reģionā, Āfrikas ragā. NATO ir pasaulē, cīnās un dara savu misiju. Tās nav mācības, tas ir reāls ikdienas darbs. Taču, tā kā mūsu spēki Afganistānā krietni samazināsies un mums būs nepieciešams uzturēt sevi formā, tad mums būs jāīsteno arvien sarežģītākas un apjomīgākas mācības. „Steadfast Jazz" ir pirmie treniņi šajā jaunajā mācību sērijā, kuru uzdevums būs mūsu NATO spēku līmeni turēt ļoti augstu.

Dalies ar šo ziņu