Šoruden norisināsies vairākas NATO Reaģēšanas spēku mācības

NATO
Pēc nato.int materiāliem
F-16
Foto: Foto: nato.int

Šoruden NATO plāno rīkot virkni dinamisku un sarežģītu vingrinājumu, kas testēs NATO Reaģēšanas spēkiem (NATO Response Force - NRF) paredzēto vienību un to komandieru gatavību.

Šoruden norisināsies vairākas NATO Reaģēšanas spēku mācības

Aliansei turpmāko gadu laikā ir ambiciozs plāns palielināt apmācību aktivitāti, lai uzturētu gatavību un savstarpēju savietojamību. Tas ietvers gan daudz plašākas un biežākas mācības, gan arī daudzveidīgākus scenārijus un visaptverošus apmācību plānus, lai varētu aptvert visa veida Alianses operācijas.

NATO Reaģēšanas spēki ir galvenais NATO kolektīvās aizsardzības spēju komponents”, norāda NATO Eiropas spēku virspavēlnieks, ģenerālis Filips Brīdlovs.

“Reaģēšanas spēki ir arī svarīgi, lai uzturētu un uzlabotu Alianses spēku spēju sadarboties, kas kļūs arvien nozīmīgāk, ņemot vērā, ka mūsu misija Afganistānā noslēdzas un mēs gatavojamies nākotnes izaicinājumiem”, norāda ģenerālis.

Pirmais no vingrinājumiem, kas pārbaudīs NRF spējas un savietojamību, būs mācības “Briliant Arrow”, kurās piedalīsies apmēram 50 militāro lidaparātu un 800 dalībnieku. Tās norisināsies Norvēģijas centrālajā daļā no 25.augusta līdz 5.septembrim. Mācībās piedalīsies arī deviņas citas NATO dalībvalstis - Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Nīderlande, Polija, Portugāle, Turcija un Apvienotā Karaliste.

Mācības rīkos NATO Apvienotā gaisa pavēlniecība, kuras štābs atrodas Ramšteinas gaisa spēku bāzē Vācijā. Viena no galvenajām NATO prioritātēm ir uzturēt augstu savietojamības līmeni starp sabiedrotajiem un partneriem, kas panākts līdzšinējās intensīvās operāciju pieredzes rezultātā.

NRF jūras un sauszemes komponentiem tiks rīkotas atsevišķas mācības. Jūras manevri norisināsies septembra beigās un oktobra sākumā mācību “Brilliant Mariner” laikā.

Savukārt šā gada NRF vingrinājumi savu kulmināciju sasniegs ar mācībām “Steadfast Jazz”, kas notiks no 2. līdz 9. novembrim vairākās Alianses dalībvalstīs, tostarp Baltijas valstīs un Polijā.

Mācībās vingrināsies gaisa, sauszemes, jūras un speciālo operāciju spēki, kā arī militāra štāba personāls no Apvienoto spēku pavēlniecības Brunsumā, kas nākamgad vadīs apvienotās NATO operācijas.

Plānots, ka līdz ar kaujas misijas Afganistānā noslēgšanos 2014. gadā, operāciju intensitāte samazināsies, tāpēc NATO palielinās apmācību apmēru, lai uzturētu gatavību un savstarpēju savietojamību.

NATO Aizsardzības ministri šā gada februārī apstiprināja plānus, lai atjaunotu NATO apmācību programmu. Tas ietver daudz ambiciozākas un biežākas mācības, daudzveidīgākus scenārijus un visaptverošu apmācību plānu līdz pat 2020. gadam, lai aptvertu visas Alianses operācijas. Arī dalībvalstis ir aicinātas piedāvāt savas nacionālās mācības NATO mācību rīkošanai, kas paplašinās iespējas uzlabot Alianses savstarpējo savietojamību.

Dalies ar šo ziņu