Rasmusens apsveic afgāņu tautu atbildības pārņemšanas ceremonijā

Konfliktu zonas
Pēc nato.int, ISAF materiāliem
tabula

Afgāņu spēki 18. jūnijā oficiāli pārņēma no NATO atbildību pār drošības situāciju visā valstī, noslēdzot kontroles nodošanas procesu, kas tika uzsākts jau 2011. gadā. Par godu šim notikumam tika sarīkota svinīgā ceremonija, kurā piedalījās Afganistānas prezidents Hamids Karzai, NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens un ISAF komandieris ģenerālis Džozefs Danfords.

Rasmusens apsveic afgāņu tautu atbildības pārņemšanas ceremonijā

"Sākot ar rītdienu mūsu drošības un aizsardzības spēki atradīsies vadībā," kontroles nodošanas ceremonijā sacīja Afganistānas prezidents Hamids Karzai . "Sākot ar šo brīdi, visu atbildību par drošības situāciju un visu drošības vadību uzņemsies mūsu drosmīgie spēki."

NATO ģenerālsekretārs Anders Fogs Rasmusens uzsvēra, ka Afganistānā, sākot ar otrdienu, drošības jomā afgāņu spēki atradīsies vadošās pozīcijās.

"Viņi ir parādījuši apņēmību un pilnā mērā pelnījuši afgāņu tautas atbalstu," ceremonijā sacīja A.F. Rasmusens. „Pirms desmit gadiem tādu Afganistānas drošības spēku nemaz nebija. Pirms pieciem gadiem tie bija skaitliski un spēju ziņā daudz mazāki. Tagad Afganistānas drošības spēku sastāvā ir 350 000 karavīru un policistu. Tie ir ievērojami spēki. Un mēs daudzkārt esam redzējuši, kā šie spēki tiek galā ar sarežģītiem uzdevumiem un atvaira pretinieka uzbrukumus.”

Savukārt Starptautisko drošības atbalsta spēku ( ISAF) komandieris, ģenerālis Džozefs Danfords norādīja, ka šodien afgāņu tauta sper lielu soli pretī nākotnei, jo tā vairs nav atkarīga no Starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem, tagad viņi paši aizstāv savu tautu.

„Mēs esam uzsākuši noslēdzošo pārejas perioda fāzi,” sacīja komandieris. „Šis ir brīdis, lai svinētu, nevis ar bažām raudzītos nākotnē. Lai gan mūsu sadarbības forma mainās, mēs joprojām paliksim uzticīgi partneri Afganistānai.”

Tāpat ISAF komandieris atgādināja, ka pirms divām nedēļām NATO aizsardzības ministri apstiprināja vadlīnijas jaunajai operācijai Afganistānā, kas sāksies 2015.gadā un ko dēvēs par „Resolute Support” . 

Līdz ar drošības kontroles pārņemšanu no NATO atlikušajos 95 apgabalos afgāņu spēku kontrolē nonākuši arī nemierīgie apvidi valsts dienvidos un austrumos, kur nemiernieku kustība bijusi visaktīvākā.

Turpmāk drošības operāciju vadībā atradīsies afgāņu spēki, 100 000 vīru lielie NATO spēki veiks atbalsta un apmācību uzdevumus. Tāpat NATO militārā koalīcija arī saglabās svarīgu lomu loģistikā un gaisa atbalstā, kā arī kaujas laukā, kad tas būs nepieciešams.

Dalies ar šo ziņu